De beste haarverzorgingstips om haaruitval te voorkomen

Niemand houdt ervan om grote plukken haar te zien in een haarborstel of de afvoer van de douche. Als veel haaruitval voor jou een realiteit is, dan vraag je je vast af hoe dit komt. Hoewel het gemakkelijk is om te denken dat er iets mis is, is haaruitval gewoon iets normaals en het overkomt ons allemaal. Haarverlies daarentegen is iets heel anders dan haaruitval en vereist meer aandacht. Daarnaast is het goed om je bewust te zijn van de factoren die kunnen leiden tot meer en snellere haaruitval dan normaal. Goed nieuws: haaruitval en haarverlies overkomt niet alleen mensen met beschadigd haar. Het kan iedereen overkomen - met elk haartype. In dit artikel delen we alles wat je moet weten over de oorzaken van haaruitval en hoe je haaruitval kunt voorkomen. We geven je daarnaast de juiste haarverzorgingstips om je lokken er weer gezond en vol uit te laten zien.

Wat is het verschil tussen haaruitval en haarverlies?

Geloof het of niet, haaruitval en haarverlies zijn eigenlijk twee totaal verschillende dingen, volgens de American Academy of Dermatology (AAD). Haaruitval kan tot op zekere hoogte volledig normaal zijn. De AAD stelt dat het normaal is om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen. Volgens het National Center for Biotechnology Information is dit slechts een veel voorkomend gevolg van de normale haarcyclus. Hoewel het natuurlijk moeilijk is om aan het eind van de dag het exacte aantal haren in je borstel te tellen, wil je wel een oogje in het zeil houden als je meer haren lijkt te verliezen. Als het aantal haren lijkt toe te nemen, kan het zijn dat je te veel haar verliest.

Het antwoord op de vraag hoe haarverlies verschilt van haaruitval is als volgt: bij haarverlies is er een oorzaak die verder gaat dan de natuurlijke haarcyclus. Volgens de AAD zorgt iets ervoor dat het haar stopt met groeien en pas weer gaat groeien als de oorzaak is aangepakt. Zoals je kunt zien, zijn haaruitval en haarverlies totaal verschillende dingen en ze hebben daarom ook verschillende oorzaken.

Wat veroorzaakt haaruitval?

Je verliest natuurlijk elke dag heel wat haren – dat is heel normaal, en je hoeft je er geen zorgen over te maken, tenzij het overmatig wordt. Dat gezegd hebbende, kan verhoogde haaruitval worden veroorzaakt door verschillende factoren. De AAD noemt mogelijke oorzaken als afvallen, een baby krijgen, herstellen van een ziekte en zelfs langere periodes van stress. Voor de meeste mensen is overmatige verharing tijdelijk en lost het zich op tijd op nadat de stressvolle gebeurtenis voor het lichaam voorbij is. Als dat niet het geval is, kan het een duidelijke aanwijzing zijn voor iets ernstigers, zoals haarverlies.

Wat veroorzaakt haarverlies?

Haarverlies heeft alles te maken met het verlies van het vermogen om nieuw haar te laten groeien, en het kan ook om verschillende redenen gebeuren. Volgens de AAD zijn er veel oorzaken van haarverlies, zoals erfelijk haarverlies, een overreactie van het immuunsysteem, bepaalde medicijnen en medische behandelingen (zoals bestraling en chemotherapie). Kapsels die het haar belasten en harde haarverzorgingsproducten zijn ook veel voorkomende oorzaken van haarverlies.

Hoe kun je haaruitval en haarverlies voorkomen?

Degenen die overmatige haaruitval of haarverlies hebben meegemaakt kunnen bevestigen dat deze ervaring een aanzienlijke impact kan hebben op je zelfverzekerdheid. Als je een familiegeschiedenis van kaalheid hebt, kan dit ertoe leiden dat je op zoek gaat naar tips om haarverlies te voorkomen. Het is verstandig om een afspraak te maken met een dermatoloog die je een professioneel inzicht kan geven, onder andere om te bepalen of je te maken hebt met haaruitval of haarverlies. Volgens de AAD moet een dermatoloog in de meeste gevallen de hoofdoorzaak kunnen aanpakken.

Naast het bezoeken van de dermatoloog is het nooit een slecht idee om je te focussen op een kwalitatieve haarverzorging. Zoals met bijna alles in beauty, is consistentie de sleutel tot het zien van resultaten. Over het algemeen is het verstandig een shampoo en conditioner te kiezen die past bij je haartype en je haarproblemen.

Als je een voorkeur hebt voor een strakke paardenstaart, wil je misschien ook je haarstyling routine bijwerken. Kapsels die stress veroorzaken en aan je lokken trekken kunnen ook haaruitval bij vrouwen veroorzaken. In plaats van die ultrastrakke paardenstaart te dragen, kun je overwegen om een lage paardenstaart vast te zetten met een zachte scrunchie.

Tijd voor verandering in je haarverzorgingsroutine

Nu je een beter inzicht hebt in hoe je kunt helpen om haaruitval te verminderen, is het tijd om verandering te brengen in je haarverzorgingsroutine. Wat is dan de beste haarverzorging bij dunner wordend haar dat neigt tot uitvallen? We leggen het je uit!

De juiste haarverzorging voor dun haar

Als het gaat om het bereiken van dik haar, zul je moeten beginnen in de douche. Laat je oude haarverzorgingproducten achterwege en gebruik dikte creërende shampoo’s zoals de L’Oréal Paris Elvive Full Fiber Shampoo. Deze shampoo is geformuleerd om dun haar een dikker te laten aanvoelen en blijvend volume te geven. Of probeer een van de producten die specifiek haaruitval tegen gaat door middel van herstellende ingrediënten zoals biotine, vitamine B5 en arginine, bijvoorbeeld de L’Oréal Paris Elvive Full Resist Shampoo en L’Oréal Paris Elvive Full Resist Conditioner.

Voeg een haarmasker toe aan je routine

Een haarmasker brengt een soort coating aan op je haar. Deze coating zorgt ervoor dat je haar beter bestand is tegen beschadigingen die veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf, zoals het gebruik van een stijltang, een föhn of de zon. Deze factoren kunnen allemaal leiden tot haaruitval, en om dit tegen te gaan is een haarmasker je beste vriend. Probeer het L’Oréal Paris Full Resist Haarmasker, dit product is specifiek gecreëerd om haaruitval tegen te gaan en je lokken intens te verzorgen.