Wat houdt een peeling behandeling in?

Chemische peelings, en producten die peelen ofwel exfoliëren, zijn een van de beste opties om een door de zon beschadigde, acne-gevoelige en door lijnen getekende huid te herstellen. Het zorgt ervoor dat er een frissere, egalere huid tevoorschijn komt die meer straalt. Peels worden dan ook wel gezien als hét geheim voor een jong ogende huid. Het is daarnaast wel belangrijk om voor de juiste peeling te kiezen.

Welke soorten peelings zijn er?

De vier meest voorkomende soorten chemische peelings zijn AHA-peelings (met een ingrediënt zoals glycolzuur, melkzuur of amandelzuur), BHA-peelings (met een ingrediënt zoals salicylzuur), TCA-peelings (met trichloorazijnzuur) en als allerlaatst fenolpeelings, die een stuk zwaarder zijn voor serieuze huidproblemen.

AHA- en BHA-peelings worden geclassificeerd als lichte chemische peelings, terwijl TCA-peelings worden gedefinieerd als middeldiepe peelings. Fenolpeelings, tot slot, worden bestempeld als diepe peelings.

Glycolzuur

Een glycolzuur peeling verwijdert het stratum corneum (de buitenste lagen van de huid) en zuivert verstopte poriën waardoor een frisse, gladde en heldere huid zichtbaar wordt. Glycolzuurpeelings bestaan in verschillende concentraties, variërend van 20% tot 70%.

De focus ligt daarbij op de behandeling van verschillende soorten acne, huidverkleuring zoals pigmentvlekken of een ongelijkmatige teint en textuur. Los van een professionele peeling, kun je ook wat milder, maar nog steeds doeltreffend peelen met een glycolzuurproduct.

Denk aan: l’Oréal Paris Revitalift Classic 5% Glycolic Acid Peeling Toner die de huidtextuur verbetert en oneffenheden vermindert. Hiernaast heeft l’Oréal Paris de Laser X3 Peeling Effect Ampullen met een formule met 10% glycolzuur die je als een kuur van een week gebruikt. Dit exfoliërende product vermindert pigmentvlekken en lijntjes.

Salicylzuur

Salicylzuurpeelings zijn behandelingen die worden gebruikt om de oppervlaktelagen van de huid diep te exfoliëren. Salicylzuur verbreekt de bindingen die de huidcellen bij elkaar houden, waardoor ze loslaten of afbladderen. Naarmate de huid vernieuwd, wordt deze als het ware ook verjongd. Naast een professionele peeling kun je kiezen voor een exfoliërend product met salicylzuur zoals de Exfoliërende Reinigingsgel. Dit is natuurlijk wel milder dan een peeling bij de dermatoloog of huidspecialist.

Amandelzuur

Amandelzuurpeelings zijn een soort peeling die behoort tot de glycolzuurpeelingfamilie ofwel AHA-peelings. Dit type zuur, geschikt voor exfoliëren, werd voor het eerst ontdekt door de Duitse chemicus Ferdinand Ludwig Winkler. Deze peeling is over het algemeen mild vanwege de grote moleculaire structuur waardoor het minimaal penetreert in de huid. Ter vergelijking: een andere AHA, glycolzuur, heeft een kleinere moleculaire structuur en kan daardoor dieper inwerken.

Trichloorazijnzuur 

TCA (trichloorazijnzuur) is een actief ingrediënt dat wordt ingezet in veel populaire chemische peelings. Wanneer het op de huid worden aangebracht, exfoliëren TCA-peelings de bovenste huidlaag in de loop van meerdere dagen. Dit betekent dat je huid in het begin ook flink rood kan zijn en kan afschilferen. Het is een zwaardere peeling dan AHA of BHA-peelings. Uiteindelijk zie je een gladdere, egalere nieuwe huidlaag eronder zichtbaar worden.

Welke peeling is het beste?

Dat is volledig afhankelijk van jouw huidtype en wensen. Over het algemeen is een glycolzuur-peeling (of andere AHA) het beste als je de huid wil egaliseren. Het gaat pigmentvlekken, zonschade en onzuiverheden tegen.

Een salicylzuur-peeling pakt vooral de talgklieren aan en is dus ideaal voor een acne-gevoelige huid. TCA-peelings zijn wat intensiever, en bij uitstek bedoeld voor mensen met littekens of hevigere pigmentatieproblemen. Let op: na een TCA-peeling moet de huid meestal wel een week lang zichtbaar herstellen.

Hoe vaak mag je een peeling doen?

Dat hangt af van de soort peeling en de staat van jouw huid. Ga je langs een professional voor een chemische peeling dan zal er met een hogere concentratie salicyl- of glycolzuur worden gewerkt. Dit is niet geschikt voor dagelijks gebruik, maar kun je in overleg eens per maand laten doen.

Vaak is het voldoende om één of misschien een paar keer per jaar te gaan om een onzuivere huid, fijne lijntjes en pigmentvlekken tegen te gaan. De dermatoloog zal bij het eerste gesprek een behandelplan voor je kunnen opstellen. Producten die peelen met bijvoorbeeld melkzuur zijn doorgaans geschikt voor elke dag, maar lees altijd de gebruiksaanwijzing voordat je aan de slag gaat.

Vergeet hiernaast de huid na het exfoliëren niet te hydrateren en gebruik overdag een SPF. Je haalt namelijk de bovenste huidlaag weg en je wilt niet dat het nieuwe huidje eronder verkleurt met nieuwe vlekken.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/wat-houdt-een-peeling-behandeling-in" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/wat-houdt-een-peeling-behandeling-in", "name": "wat-houdt-een-peeling-behandeling-in" } } ] }