Wat zijn de beste huidverbeterende behandelingen?

Met de juiste behandeling van de huid kun je de huid van je gezicht, hals en decolleté inderdaad verbeteren. Ook als je last hebt van acne-symptomen of pigmentvlekken door overmatige blootstelling aan de zon. Exfoliëren helpt de huid te verbeteren door deze op te frissen en te egaliseren. Van alle professionele behandelingen zijn peelings een populaire en bewezen manier om de huid te verbeteren. In dit artikel lees je alles over peelings.

Wat zijn chemische peelings?

Chemische peelings zijn een beproefde manier om acnelittekens, rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken tegen te gaan, de textuur van de huid te verfijnen en collageen, voor een stevigere huid, te stimuleren. Hierbij worden zuren ingezet die de zuurgraad van de huid verhogen, en dit resulteert in een pH-verandering. Wanneer dit gebeurt, maken de zuren de dode huid op chemische wijze los. Hierdoor kan exfoliatie plaatsvinden, wat dus collageen stimuleert, verkleuring lichter maakt en de huidtextuur gladder maakt.

De standaard ingrediënten in een chemische peeling zijn alfahydroxyzuren of AHA's - melkzuur, glycolzuur, wijnsteenzuur, appelzuur en citroenzuur - samen met het bèta-hydroxyzuur (BHA) salicylzuur. Terwijl de huid afschilfert worden zonneschade en ouderdomsvlekken aangepakt. De huidcellen die loskomen, worden op natuurlijke wijze vervangen door nieuwe huidcellen. Hierdoor krijg je gelijk een huid die er minder vermoeid en veel frisser uitziet. 

Wat is het verschil tussen een peeling met glycolzuur, salicylzuur en melkzuur?

Bij chemische peelings worden verschillende zuren ingezet. De meest voorkomende zijn melkzuur en glycolzuur. AHA-peelings die uit glycolzuur, melkzuur en amandelzuur bestaan exfoliëren allemaal de bovenste laag van de huid. Dit helpt bij het behandelen van acnelittekens, pigmentvlekken en een ongelijkmatige huidtextuur. Een expert kan je helpen het beste soort zuur voor jouw huid te vinden.  

Meestal zijn melkzuur en amandelzuur iets zachter dan glycolzuur. Hierdoor is het geschikt voor een gevoelige huid.  

Dan zijn er ook nog BHA-peelings (met salicylzuur), die beter geschikt zijn voor een acnegevoelige huid. Het dringt de poriën binnen waar het vuil en talg afbreekt, zodat puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden worden tegengegaan.

Wat is een retinol peeling?

Retinol-peelings worden steeds populairder. Het verzacht rimpels, vermindert puistjes en met deze peeling zie je al snel zichtbare resultaten. Retinol peelings bevatten vitamine A. Deze stof kan iets dieper in de huid doordringen dan zuren. Net zoals retinol in huidverzorging werkt een professionele retinol peeling door nieuwe huidcellen aan het oppervlak te laten komen. Het vermindert het aanzien van rimpels en een door de zon beschadigde huid.

Wat zijn de bijwerkingen van huidverbeterende peelings?

Peelings worden ingedeeld van oppervlakkig tot diep. De intensiteit kan dus variëren en daardoor kunnen de bijwerkingen verschillen. Oppervlakkige peelings hebben meestal minimale tot geen uitvaltijd met milde roodheid tot schilfering. Terwijl diepe chemische peelings resulteren in matige tot hevigere afschilfering. Afhankelijk van het percentage van de ingrediënten dat wordt gebruikt, kun je een tintelend of prikkend gevoel ervaren tijdens de peeling voordat de werkende stof eraf wordt gehaald.

Goede huidverzorging voordat je start met een peeling is ook belangrijk. Voor een peeling kun je bepaalde producten (zoals exfoliërende toners) en andere intensieve gezichtsbehandelingen zoals laseren of harsen beter vermijden. Nazorg is net zo belangrijk. Vermijd vlak erna het gebruik van fysieke scrubs of producten die alfahydroxyzuren, bètahydroxyzuren of retinol bevatten gedurende ten minste een week. Blijf bovendien uit de zon. Het is essentieel om het hele jaar door zonbescherming te dragen, maar al helemaal na een peeling. Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge factor en een breed spectrum formule, en breng deze regelmatig gedurende de dag aan om je huid te beschermen.

Kun je thuis een chemische peeling doen?

Een chemische peeling wordt doorgaans gegeven als behandeling in de kliniek. Het kan gevaarlijk zijn om thuis een chemische peeling uit te voeren, dus begin hier dan ook thuis liever niet aan. Dit kun je het beste aan de professionals overlaten.

Wat wel mogelijk is: een paar keer per week exfoliërende huidverzorgingsproducten met lagere concentraties, zoals toners en serums in je huidverzorgingsroutine opnemen. Hiermee kun je een stralende, gezond ogende huid ook goed onderhouden. Het is mogelijk om hiermee hyperpigmentatie, rimpels en acne-symptomen te verminderen, maar dit kost (wegens de veel lagere concentratie, veilig voor thuisgebruik) iets meer tijd. Probeer bijvoorbeeld L’Oréal Paris’ Glycolic Acid Peeling Toner met 5% glycolzuur en watermeloenextract voor een exfoliërend effect waardoor de huidkwaliteit verbetert.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/de-beste-huidverbeterende-behandelingen" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/de-beste-huidverbeterende-behandelingen", "name": "de-beste-huidverbeterende-behandelingen" } } ] }