De voordelen van retinol serum voor een gezond ogende huid

Huidverzorgingsexperts zijn het erover eens. Als je last hebt van de gevolgen van een door de zon beschadigde huid, zoals rimpels en verlies van elasticiteit, dan kan retinol de huid aanzienlijk verbeteren. Wat retinol precies is? Het is vitamine A in de vorm van een cosmetisch actief ingrediënt. Maar het is niet het enige actieve ingrediënt dat is afgeleid van vitamine A; het maakt deel uit van een familie die retinoïden wordt genoemd. Die retinoïden vind je terug in verschillende type producten die – afhankelijk van de zuiverheid en concentratie – worden voorgeschreven door dermatologen.

Wat is een retinol serum en hoe werkt het?

Een serum is een huidverzorgingsproduct die door de hoge concentratie actieve ingrediënten de huid verzorgt en vaak één huidprobleem gericht aanpakt. Een retinol serum bevat, uiteraard, het actieve ingrediënt retinol. Retinol wordt al ongeveer veertig jaar als ingrediënt in cosmetica gebruikt. Eerst als behandeling tegen acne en later om rimpels en ouderdomsvlekken te voorkomen en te behandelen, nadat de doeltreffendheid hiervan was aangetoond. Daarom wordt er tegenwoordig ook veel gezocht naar het beste retinol serum.

De wetenschap achter retinol serum: hoe het de huid verbetert

Retinol is een van die ingrediënten met het grootste aantal medische en wetenschappelijke onderzoeken die de doeltreffendheid ervan ondersteunen. Retinol verbetert de huid door symptomen van zichtbare huidveroudering te verzachten. Honderden klinische tests en metingen bevestigen het buitengewone vermogen van retinol om zowel de textuur als de gladheid van de huid te verbeteren (vermindering van rimpels, expressielijnen en zelfs plooien veroorzaakt door verlies van stevigheid) en om de teint te egaliseren (het heeft een bewezen effect tegen pigmentvlekken) bij de juiste concentratie en zuiverheid. Het Revitalift Laser Pure Retinol Nachtserum van L’Oréal Paris bevat puur retinol en wordt aanbevolen door onafhankelijke dermatologen.

Wat is het effect van retinol op de huid?

Een aantal belangrijke voordelen van consequent gebruik van een retinol serum op de huid zijn:
 • Helpt de collageensynthese te bevorderen;
 • Verbetert de huidtextuur;
 • Verhoogt de hydratatie van de huid.
 • Gaat zichtbare tekenen van huidveroudering door de zon tegen;
 • Doet poriën er kleiner uitzien;
 • Reguleert de talgproductie;
 • Bevordert de celvernieuwing;
 • Heeft een antioxiderende werking omdat het de afname van het SOD-enzym tijdens oxidatieve stress voorkomt;
 • Voorkomt hyperkeratinisatie;
 • Verbetert fijne en diepe rimpels;
 • Verheldert de teint waardoor deze er zichtbaar jonger uitziet;
 • Bevordert de productie van collageen waardoor de huid steviger en veerkrachtiger blijft.
 • De voordelen van retinol serum voor rimpels en fijne lijntjes

  Retinol dringt door tot in de diepe lagen van de huid, dankzij het lichte molecuulgewicht. Daar stimuleert het collageen en elastine, waardoor de huid steviger blijft en oogt plus rimpels en fijne lijntjes effectief worden tegengegaan.

  Retinol serum voor een heldere en egale teint

  Retinol verbetert ook het uiterlijk van de buitenste laag van de huid. Dat komt omdat retinol het celvernieuwingsproces ten goede komt, waardoor de bovenste dode huidcellen verdwijnen en er nieuwe, helderdere huidlagen aan het oppervlak komen. Daardoor ziet de teint er egaler uit.

  Hoe gebruik je retinol serum in je dagelijkse huidverzorgingsroutine?

  Wanneer je retinol wil gaan gebruiken dan is het belangrijk om de handleiding op het product er goed op na te slaan. Het kan vaak zo zijn dat de huid even moet wennen aan retinol, en dat je het gebruik in het begin beter rustig kunt opbouwen. Niet dagelijks gebruiken, maar een paar keer per week bijvoorbeeld. Net zolang tot de huid gewend is. Tenzij je voor een retinol serum kiest die zo is geformuleerd dat het voor dagelijks gebruik geschikt is. Houd er rekening mee dat retinol de huid wat kan irriteren in het begin, resulterend in roodheid en schilferingen. Dit hoeft niet erg te zijn, het betekent dat de huid zich vernieuwt. In het geval van een ervaring met hevige bijwerkingen is het belangrijk het gebruik gelijk te stoppen.

  Hoe combineer je een retinol serum met andere huidverzorgingsproducten?

  Je kunt retinol niet combineren met andere meer intensieve ingrediënten zoals zuren waaronder AHA's (glycolzuur, alfahydroxyzuur, melkzuur, amandelzuur), BHA's (waaronder salicylzuur) en PHA’s. Zorg er ook voor dat je elke ochtend een crème met minimaal SPF 30 draagt.

  Hoe retinol serum te gebruiken voor het beste resultaat

  Zorg dat je het retinol serum op de juiste manier gebruikt. Dat betekent: na de huid goed gereinigd te hebben met een enkele of dubbele cleanser en een toner. Sluit na het gebruik van het retinol serum je huidverzorgingsroutine voor de avond af met een hydraterend product zoals een nachtcrème.
  { "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/de-voordelen-van-retinol-serum-voor-de-huid" }
  { "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/de-voordelen-van-retinol-serum-voor-de-huid", "name": "de-voordelen-van-retinol-serum-voor-de-huid" } } ] }