Hoe kies je de juiste toner voor een mooie huid?

Gezichtstoners, een belangrijk onderdeel van een complete huidverzorgingsroutine, kunnen helpen bij het reinigen, hydrateren en zelfs egaliseren van de huid. De formules voor toners voor het gezicht zijn de afgelopen twee decennia enorm verbeterd. Toners van vroeger bevatten mogelijk agressieve ingrediënten die reinigden, maar ook veel vocht aan de huid onttrokken. Gelukkig zijn de meeste gezichtstoners van nu geformuleerd met ingrediënten die zonder uitdrogen of irriteren een gezonde huid bevorderen. In dit artikel lees je precies welke toner te kiezen en hoe deze te gebruiken.

Waarom heb je een toner nodig in je huidverzorgingsroutine?

Toners kunnen effectief zijn om de pH-balans van de huid op 4 - 4,5 te houden, wat een ideale zuurtegraad is voor een optimale huidgezondheid. De pH-waarde van de huid kan gemakkelijk verstoord raken. Zelfs zoiets gewoons als het gezicht reinigen met water en zeep kan de pH-waarde van de huid tot bijna 6 verhogen. Dat is nogal een sprong in zuurtegraad, en het kan onze huid ertoe aanzetten meer oliën aan te maken en de natuurlijke microflora deels te verliezen. Terwijl die microflora de huid gezond, in balans en mooi houden. Je kunt toner ook wel zien als een pre-moisturizer. Wanneer de huid goed is gereinigd en vervolgens ‘getonifieerd’, kan deze vochtinbrengende crèmes en serums beter opnemen. Die producten werken dan dus nog beter om je huid de gewenste resultaten te geven. Hiernaast bevatten veel toners vandaag de dag voedende ingrediënten die de huid bijvoorbeeld extra hydrateren. 

Welke voordelen kan een toner bieden?

De meeste moderne toners worden gebruikt voor het volgende:  

- Reinigen (overgebleven restjes make-up en onzuiverheden weghalen)
- Zichtbaar verkleinen van poriën
- Exfoliëren (dode huidcellen verwijderen)
- Het uitbalanceren van de pH-waarde van de huid
- Het egaliseren van de teint
- Verzorgen (waaronder hydrateren)

Wat zijn de beste ingrediënten in een toner?

Er zijn een paar ingrediënten die geweldig zijn voor alle huidtypes als het gaat om toners. Deze zullen je huid op een dieper niveau ondersteunen en de gezondheid en pH-waarden van je huid in balans helpen houden. Dat is zichtbaar in een rustige, heldere teint. 

- Glycolzuur
- Aloë Vera
- Rooswater
- Kamille-extract
- Komkommerextract
- Hyaluronzuur

Hoe kies je de beste toner voor jouw huid?

De beste toner is er een die geschikt is voor jouw huidtype. Ongeacht het huidtype raden de meeste dermatologen een alcoholvrije toner aan, omdat alcohol de huid kan ontdoen van natuurlijke oliën. Dit kan leiden tot uitdroging en irritatie. 

- Toner voor een gecombineerde huid
Voor mensen met een huid die op sommige plaatsen vettig (vaak de T-zone) is en op andere plekken droog, is een toner geschikt die op milde wijze overtollig talg bestrijdt en tegelijkertijd een hydratatieboost geeft. Zoek naar een alcoholvrije toner met rozenwater, vitamine C, vitamine E of glycolzuur. 

- Toner voor een vette huid
Wanneer je huid overtollig talg produceert, kan de juiste toner de poriën helpen verkleinen en de huid exfoliëren ofwel ontdoen van dode huidcellen. Zoek naar toners die tea tree olie bevatten, of lage concentraties salicylzuur, bèta-hydroxyzuren (BHA's) of alfa-hydroxyzuren (AHA's). 

- Toner voor een acne-gevoelige huid
De juiste toner voor degenen die vatbaar zijn voor puistjes: een olievrije toner met salicylzuur. Je kunt ook je dermatoloog vragen naar een zogenaamde medicinale toner.  

- Toner voor een droge huid
Zoek naar een toner die ingrediënten bevatten zoals hyaluronzuur, komkommerextract, vitamine E of glycerine om de droge huid voldoende te hydrateren. Speciale glycolzuurtoners kunnen een dubbele werking leveren: zowel hydratatie als exfoliatie. 

- Toner voor een gevoelige huid
Kies een toner die volledig natuurlijke ingrediënten bevat, zoals rozenwater, kamille of aloë vera. Vooral bij een gevoelige, reactieve huid is het van belang om alcohol in een toner te vermijden want dit kan ongewenste irritatie opleveren.

Hoe een toner te gebruiken?

Toner past binnen een dagelijkse huidverzorgingsroutine. Daarbij dient het gebruikt te worden na het wassen en (eventueel) exfoliëren of scrubben. Was je gezicht voordat je toner aanbrengt en dep je huid voorzichtig droog. Breng vervolgens de toner aan op je gezicht en hals met een wattenschijfje of wattenbolletje. Spoel de toner vervolgens niet af, maar laat deze even intrekken. Breng tot slot je vochtinbrengende crème of gezichtsserum aan.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/hoe-kies-je-de-juiste-toner-voor-een-mooie-huid" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/hoe-kies-je-de-juiste-toner-voor-een-mooie-huid", "name": "hoe-kies-je-de-juiste-toner-voor-een-mooie-huid" } } ] }