Hoe littekens te behandelen?

Littekens kunnen ontstaan door chirurgische ingrepen of door ontstekingsaandoeningen zoals acne en pukkeltjes uitknijpen. De beste manier om voor een nieuw litteken te zorgen is met de juiste verzorging en zonbescherming. Gevormde littekens kunnen worden behandeld met verschillende procedures. Vaak worden achtergebleven rode of bruine vlekjes na een puistje – ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd – verward met littekens.

Het is natuurlijk handig om te weten of jouw littekens, vlekjes of plekjes op het gezicht inderdaad acne littekens zijn. Dan kun je namelijk pas een goed plan uitstippelen om je huid te verzorgen en herstellen.

Wat zijn acne littekens?

Laten we allereerst uitsluiten wat geen acnelitteken is: de platte, donkere vlekken die achterblijven na een puistje zijn in feite geen acnelittekens. In plaats daarvan zijn dit tekenen van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Deze vlekjes worden vaak verward met littekens, maar PIH is de natuurlijke reactie van je lichaam op elk soort huidtrauma – van krabben aan een insectenbeet tot plukken en knijpen in een puistje. Deze markeringen vervagen uiteindelijk vanzelf, of je kunt het proces versnellen.

Echte restlittekentjes door een acne-gevoelige huid bevatten niet alleen verkleuringen (zoals bij pigmentvlekken) maar hebben ook een andere textuur dan de omringende en onaangetaste huid. De meest voorkomende type restlittekens zien eruit als kleine inkepingen in de huid. Terwijl acnelittekens die ogen als verheven, hobbelige littekens ook vaak voorkomen.

Hoe acne vlekken na puistjes verminderen?

De vlekken die na een puistje achterblijven zijn technisch gezien geen acne littekens, maar ze kunnen wel hinderlijk zijn. Wil je deze tegengaan en sneller vervagen? Dat kan. Hiervoor kun je dezelfde ingrediënten inzetten die werken op gewone pigmentvlekken.

Glycolzuur is bijvoorbeeld een exfoliërend ingrediënt dat het huidoppervlak egaliseert en vlekjes vermindert. Hiervoor kun je de geconcentreerde Revitalift Glycolic Acid Peeling Toner. Retinol is ook een doeltreffend ingrediënt tegen vlekken dat tegelijkertijd collageen (waarmee littekens worden ingevuld en de huid stevig blijft) stimuleert. Probeer eens het Revitalift Laser X3 Pure Retinol Nachtserum.

Wat zijn gewone littekens?

Dit zijn tekenen op de huid die ontstaan wanneer een verwonding diep genoeg is om schade aan te richten in de dermis: de huidlaag onder je opperhuid die collageen, elastine en bloedvaten bevat. Littekens kunnen optreden na grote trauma’s aan de huid, zoals auto-ongelukken. Maar ze kunnen ook optreden door mildere huidtrauma's, zoals acne, stoten en plukken aan de huid.

Hoe littekens behandelen en verzorgen?

Bij het verzorgen van littekens helpen de volgende tips.

- Bescherm de huid tegen de zon
SPF is heel belangrijk als je een litteken wil verzorgen en zo snel mogelijk wil vervagen. Genezend huidweefsel is vatbaar voor hyperpigmentatie en een litteken verandert voortdurend gedurende minstens een jaar. Genezende littekens dienen bij blootstelling aan de zon te worden afgedekt met zonbescherming of kleding om hyperpigmentatie te voorkomen.

- Houd de wond bedekt
Vaak wordt gedacht dat het een goed idee is om een genezende wond bloot te stellen aan de open lucht, maar dit klopt niet. Doe de eerste paar weken medische zalf (aanbevolen door de huisarts) op de genezende wond of wonden. Hierdoor zal de aangetaste huid uiteindelijk sneller genezen. De wond kan tijdens het douchen onbedekt worden gelaten, zodat het zachtjes gereinigd kan worden met water en zeep.

- Smeer een siliconengel
Siliconen zijn één van de meest effectieve lokale behandelingen voor het genezen van littekens. Siliconen helpen bij het bevorderen van een gezonde littekenvorming. Haal bij de apotheek een goede littekengel en breng deze twee keer per dag aan zodra de bovenste huidlaag is genezen.

- Gebruik retinoïde (retinol ofwel vitamine A) voor subtiele littekens
Littekens lijken atrofisch (ingezonken) door een gebrek aan collageen en elastine onder het litteken. Retinoïden kunnen nuttig zijn om de aanmaak van collageen te stimuleren. De resultaten zijn bescheiden en kosten tijd, maar voorgeschreven retinoïden van de huisarts of dermatoloog behoren tot de beste behandelingen voor subtielere littekens.

- Kies voor laser en microneedling voor subtiele littekens
Is een litteken volledig gevormd, dan zijn behandelingen die doordringen tot het niveau van de dermis (dieper in de huid) de beste behandelingsopties. Voor het verbeteren van het uiterlijk van littekens zijn CO2-lasers en microneedling met of zonder radiofrequentie goede opties.

- Wees geduldig

Een litteken blijft tot een jaar genezen en herstellen. Goede verzorging met bescherming tegen de zon zal blijvende resultaten opleveren. Het is aan te raden om een huidspecialist te raadplegen voor de behandeling van littekens.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/hoe-littekens-te-behandelen" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/hoe-littekens-te-behandelen", "name": "hoe-littekens-te-behandelen" } } ] }