Hyaluronzuur serum: effecten en toepassingen voor de huid

Veel beautyliefhebbers weten inmiddels dat hyaluronzuur niet te missen is in een complete huidverzorgingsroutine. De voordelen voor de huid: hyaluronzuur biedt onmiddellijke hydratatie, helpt bij het herstellen van de huidbarrière, beschermt de huid tegen ontstekingen (waarvan deskundigen nu zeggen dat deze verantwoordelijk zouden zijn voor huidveroudering), is te gebruiken op alle huidtypes en niet-comedogeen (dus verstopt de poriën niet) en zorgt ervoor dat je huid voller, zachter en veerkrachtiger aanvoelt. Tegenwoordig kun je hyaluronzuur in allerlei soorten huidverzorging vinden: hyaluronzuur serums, crèmes, capsules en sheetmaskers. Ontdek in dit artikel wat de werking is van hyaluronzuur en meer.

Wat is een hyaluronzuur serum en hoe werkt het?

Een serum voor het gezicht is na reiniging de eerste stap in een goede huiverzorgingsroutine. Serums bevatten over het algemeen een hogere concentratie aan actieve ingrediënten (zoals hyaluronzuur, glycolzuur en vitamine C) in vergelijking tot typische crèmes en moisturizers. Een hyaluronzuur serum is uiteraard een serum waarbij het hoofdingrediënt hyaluronzuur is. Een hyaluronzuur serum hydrateert de huid intensief, ondersteunt de huidbarrière (waardoor deze minder vocht verliest) en zorgt ervoor dat fijne lijntjes minder zichtbaar ogen.

Hyaluronzuur serum: een krachtige boost voor de huid

De belangrijkste functie van deze heldere substantie, hyaluronzuur, die van nature ook door je lichaam wordt aangemaakt, is het vasthouden van water in de weefsels (wat het de bijnaam ‘vochtmagneet’ oplevert). Het is een disaccharide, een soort suiker, en het is gemaakt van de monosachariden D-glucuronzuur en N-Acetyl D-glucosamine. De hoogste concentraties worden aangetroffen in je huid, bindweefsel en ogen. Geformuleerd in een geconcentreerd serum vormt het ook een krachtig huidverzorgingsingrediënt dat je huid er gelijk zachter, gladder, voller en gehydrateerder doet uitzien. Nog even opgesomd wat je van hyaluronzuur als ingrediënt of en een hyaluronzuur serum of als hyaluronzuur serum serum kunt verwachten:

 • Hydrateert: de bovenste lagen van je huid, om licht te reflecteren en daardoor je huid er stralend uit te laten zien


 • Geeft de huid zichtbaar meer volume: door 1000x zijn gewicht aan water in het huidweefsel aan te trekken


 • Verzacht: fijne lijntjes en rimpels, waardoor ze er meteen minder zichtbaar uitzien
 • Het belang een hyaluronzuur serum voor een gezond ogende huid

  Hyaluronzuur is een glycosaminoglycaan, dat zoals eerder gezegd van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het wordt ook synthetisch geproduceerd om de huid een boost te geven door middel van bijvoorbeeld een hyaluronzuur serum. Een serum is de meest doeltreffende manier om hyaluronzuur topisch op de huid aan te brengen, omdat serums zo geconcentreerd zijn.

  Het is belangrijk voor een gezond ogende huid dat deze hyaluronzuur bevat, omdat onze hyaluronzuur-waardes afnemen naarmate we ouder worden, dus het verhogen vanuit buitenaf helpt beslist. Het hyaluronzuur in je huid blijft niet eeuwig daar rondhangen. Hoewel het op natuurlijke wijze door je lichaam wordt aangemaakt, wordt tot 50% ervan elke 24 uur afgebroken als onderdeel van de normale, natuurlijke vernieuwing van de huid. Daarom is het zinvol om je hyaluronzuur-niveaus via je huidverzorging aan te vullen.

  Stress, veroudering, ontstekingen en omgevingsfactoren zoals schade door de zon kunnen ook een negatief effect hebben op het hyaluronzuurgehalte in je huid door deze te verlagen. Wanneer dit gebeurt, verliest je huid het vermogen om evenveel water te binden. Het resultaat: je verliest een deel van die jeugdig ogende, volle en veerkrachtige huid waardoor je huid minder straalt.

  Hoe te gebruiken en wanneer te starten met hyaluronzuur serum?

  Je kunt al zo jong als met twintig jaar beginnen met hyaluronzuur, en zeker naarmate je ouder wordt. We verliezen met het verouderen namelijk alleen maar meer hyaluronzuur in de huid, en de huid wordt minder veerkrachtig, vol en vertoont meer lijntjes dus het kan elke extra hulp goed gebruiken. Het fijne is dat je een hyaluronzuur serum gemakkelijk met andere actieve ingrediënten kunt combineren, omdat het vrij mild is. Denk in combinatie met retinol ofwel vitamine A (sterker nog, dit wordt juist aanbevolen omdat de huid na retinol dan weer wordt verzacht en gekalmeerd), vitamine C en niacinamide.

  Ook na intensieve behandelingen zoals microneedling kan een serum met hyaluronzuur de huid extra ondersteunen. De ervaringen met hyaluronzuur zijn dat er vrijwel geen bijwerkingen voorkomen. Je kunt kiezen voor een puur hyaluronzuur serum en een hyaluronzuur serum met hoge concentratie, maar het zal de huid meestal niet irriteren. Gebruik een hyaluronzuur serum na het reinigen en na het aanbrengen van een meer actief ingrediënt, zoals retinol of vitamine C, maar voor een dikkere dag- of nachtcrème.

  Het kiezen van het juiste hyaluronzuur serum voor jouw huidtype

  Het voordeel van hyaluronzuur is dat dit ingrediënt geschikt is voor elk huidtype. De hoeveelheid hyaluronzuur in een serum in combinatie met de rest van de ingrediënten in de formule bepaalt uiteraard hoeveel effect het product heeft en hoe snel resultaat zichtbaar is. Ben je op zoek naar een hyaluronserum aanbevolen door dermatologen, probeer dan het nummer 1 serum in de wereld: Revitalift Filler Anti-rimpel serum 1,5% Hyaluronzuur van L’Oréal Paris.
  { "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/hyaluronzuur-serum-effecten-en-toepassingen-voor-de-huid" }
  { "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/hyaluronzuur-serum-effecten-en-toepassingen-voor-de-huid", "name": "hyaluronzuur-serum-effecten-en-toepassingen-voor-de-huid" } } ] }