Wat is een moisturizer?

Een moisturizer is de hoeksteen van elke goede, geoptimaliseerde verzorgingsroutine van dag tot dag. De juiste vochtinbrengende crème hoort aan te voelen als een heerlijk zachte kasjmieren deken voor je huid tijdens de koudere maanden en een lichtgewicht linnen laken voor de zomer.

De beste vochtinbrengende crème hydrateert de huid niet alleen, het laat je huid verfrist aanvoelen met een aantal zorgvuldig gekozen actieve ingrediënten die bij jouw huidtype en huidwensen passen. Een moisturizer kan er bovendien voor zorgen dat de serums, zuren en frisse mists die je vooraf hebt aangebracht beter inwerken. Wat is een moisturizer? Welke is de beste voor mij? In dit artikel krijg je er antwoord op.

Wat is een moisturizer?

Een moisturizer is een vochtinbrengende crème die kan variëren in dikte (textuur) en kracht (ingrediënten). Als het dominante ingrediënt water (ofwel vocht) is dan wordt de moisturizer geclassificeerd als een 'lichte' vochtinbrengende crème. Als het een hoge eiwitconcentratie bevat, wordt het bestempeld als een 'matige’ vochtinbrengende crème. Als lipiden, ofwel vetstoffen, het dominante ingrediënt zijn dan worden ze 'zware’ vochtinbrengende crèmes genoemd.

Lichtere, olievrije moisturizers zijn zeer geschikt voor een acne-gevoelige huid, terwijl dikkere formules met bevochtigingsmiddelen en lipiden beter zijn voor een droge huid. Het doel van een moisturizer is om het verlies van water in de buitenste laag van de huid, het zogenaamde stratum corneum, te voorkomen. Hiernaast vormt het een beschermlaag voor beschadigende stoffen van buitenaf zoals UV-straling en vervuilde lucht.

Waarom is een moisturizer goed voor de huid?

Simpel gezegd, elke stap voorafgaand aan je dagelijkse gezichtscrème, zoals een serum, kan praktisch gezien overbodig worden gemaakt als je vergeet alles in te sluiten met een lik van je favoriete moisturizer om de huid te verzachten én dus alle ingrediënten in de huid te verzegelen. Bovendien is het zo dat make-up niet zo mooi zal aanbrengen en blijven zitten als je niet eerst de droge plekken in je gezicht aanpakt. Dit zijn de drie belangrijkste redenen – hydrateren, insluiten van ingrediënten en preppen – om te investeren in een hoogwaardige vochtinbrengende crème voor zowel overdag als ’s avonds. 

Kiezen voor een moisturizer of serum?

Vochtinbrengende crèmes, moisturizers dus, versterken de bovenste laag van je huid. Dit betekent dat de hydratatie aan de oppervlakte van je huid toeneemt. Terwijl bij serums voor het gezicht actieve ingrediënten worden ingezet om dieper in de huid door te dringen en specifieke huidverzorgingsproblemen aan te pakken ,zoals helderheid, donkere pigmentvlekken of huidveroudering. Vochtinbrengende crèmes en serums zijn de beste manier om de huid te trakteren op een welverdiende dosis krachtige ingrediënten. Het gebruik van zowel een serum als een moisturizer zal alle voordelen alleen maar maximaliseren.

Wanneer, overdag of ’s avonds, een moisturizer te gebruiken?

Zowel in de ochtend als in de avond voor het slapengaan. Kies bij uitstek een dagcrème met een antioxiderende werking (lees: ingrediënten zoals vitamine A, B3, C of E) én vochtinbrengende kwaliteiten. Wat betreft die vochtinbrengende kwaliteiten let je op krachtige plantenextracten in de formule zoals resveratrol maar ook hyaluronzuur. Bonus: SPF, een toegevoegde zonnebrandfactor. Hoewel je hiernaast ook nog een losse, op zichzelf staande SPF wil smeren zodat je huid optimaal beschermd is tegen dagelijkse UV-straling.  

In de avond is het van belang om een nachtcrème te gebruiken met bijvoorbeeld een retinoïde, die collageen in de huid verhoogt en deze dus verstevigd, en bekend staat om haar verjongende, regeneratieve voordelen. Onthoud daarbij: huidproblemen verschillen van persoon tot persoon, dus het is de moeite waard om uit te zoeken waar jouw huid persoonlijk goed op reageert. Houd daarbij ook rekening met seizoens- of hormonale veranderingen. In de winter zal je huid misschien meer hebben aan een rijkere moisturizer. Tijdens je menstruatie, wanneer hormonen veranderen, kan je huid iets vettiger zijn, en wellicht grijp je dan liever naar een moisturizer met een lichtere formule.

Hoe kies je de beste moisturizer voor jouw huidtype?

Kijk naar de textuur. Is je huid meestal vettig? Dan kun je het beste kiezen voor een lichte lotion of iets op gelbasis. Is je huid vrij droog of heb je last van een vochtarme huid? Overweeg dan een royale hoeveelheid van een dikkere formule. Dit zijn de beste moisturizers van L’Oréal Paris:  

- Revitalift Laser X3 Dagcrème, een anti-aging moisturizer

- Revitalift Filler Volumegevende dagcrème, een moisturizer voor overdag met krachtig hyaluronzuur dat de huid verstevigt

- Revitalift Filler Volumegevende nachtcrème, een moisturizer voor de nacht met hyaluronzuur dat de huid verstevigt

- Age Perfect Cell Renaissence Dagcrème, een moisturizer met antioxidanten

- Age Perfect Cell Renaissance Dagcrème SPF30, antioxiderende moisturizer mét SPF

- Age Perfect Cell Renaissence Nachtcrème, antioxiderende moisturizer voor de nacht

- Age Perfect Collagen Expert Dagcrème, een moisturizer die verslapping tegengaat

- Age Perfect Collagen Expert Nachtcrème, een moisturizer speciaal voor de nacht

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/wat-is-een-moisturizer" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/wat-is-een-moisturizer", "name": "wat-is-een-moisturizer" } } ] }