Wat is hyaluronzuur en wat doet het voor je huid?

Hyaluronzuur is een belangrijke stof voor de huid omdat het deze gehydrateerd houdt. HA in het lichaam is bedoeld om gewrichten soepel te houden en om vocht in onze huidmatrix, zie het als de ‘steiger’ die onze huid in stand houdt, vast te houden.

Zoals alle van nature in het lichaam voorkomende, huidverbeterende stofjes, begint ook hyaluronzuur af te nemen naarmate we ouder worden. Daarom is het een goed idee om hyaluronzuur op te nemen in de verzorgingsroutine. In dit artikel lees je alles over de voordelen van hyaluronzuur en hoe het te gebruiken.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur, op de verpakking van huidverzorgingsproducten vaak ook aangemerkt als HA, een afkorting, komt van nature voor in het menselijk lichaam. In het menselijk lichaam werkt de stof als een magneet voor vocht, waardoor je cellen zoveel mogelijk vocht vasthouden.

Hierdoor blijft de huid gehydrateerd en voelt deze vol en soepel aan. Een iets wetenschappelijkere, maar wel heldere uitleg: slechts een enkele gram hyaluronzuur heeft het vermogen om tot zes liter water vast te houden. Dat is indrukwekkend. Hierbij heeft hyaluronzuur het vermogen om dat vocht in de cellen te reguleren, zodat het ook daadwerkelijk gebruikt kan worden voor een gezond ogende huid. Kortom, een briljant en geliefd ingrediënt.

Wat doet hyaluronzuur voor de huid?

Mocht je in je huidverzorgingsroutine nog geen hyaluronzuur-product – een crème of serum rijk aan hyaluronzuur – hebben opgenomen, dan vind je hieronder volop goede redenen om dit ingrediënt alsnog toe te voegen:

- Intensief hydraterend vermogen
Is de huid voldoende gehydrateerd met dank aan hyaluronzuur dan voelt deze heerlijk zacht, vol en veerkrachtig aan. De huid ziet er bovendien veel stralender uit, en dat is natuurlijk wat we allemaal wel willen.

- Rimpel verzachter
Bij een goed gehydrateerde huid lijken lijntjes en rimpels (zelfs de diepere) minder zichtbaar. Hyaluronzuur is daarom een geweldig ingrediënt voor mensen met een rijpere huid die een gladdere huid wensen.

- Geschikt voor elk huidtype
Hoewel er ‘zuur’ in de naam zit, kan hyaluronzuur op geen enkele manier voor irritatie zorgen. Hyaluronzuur is geschikt voor elk huidtype, zelfs een gevoelige of acne-gevoelige huid, evenals personen met een vettere en wat meer glimmende huid.  

- Antioxiderende kwaliteiten
In nieuwe onderzoeken, want er wordt continu onderzoek gedaan naar ingrediënten, wordt gesuggereerd dat hyaluronzuur niet alleen hydraterend werkt, maar ook antioxiderende eigenschappen bezit. Dit is belangrijke informatie want het betekent dat hyaluronzuur kan werken als ‘een schild’ tegen vrije radicalen waar we in ons dagelijks leven geen controle over hebben. Denk aan luchtvervuiling, UV-straling en andere agressors van buitenaf.  

Is hyaluronzuur goed en veilig voor elke huid?  

Het antwoord is, zoals hierboven al aangegeven, dubbel en dwars JA. Hyaluronzuur is een aanwinst voor elke huid – van droog tot gecombineerd en vet. Laat je niet afschrikken door de naam – ‘zuur’ in hyaluronzuur – want in tegenstelling tot sommige zuren, zoals salicylzuur, stript hyaluronzuur de huid niet en veroorzaakt het geen irritatie, zoals meer roodheid in het begin, wanneer het plaatselijk wordt aangebracht. Hyaluronzuur is dus anders dan andere zuren die worden gebruikt om te exfoliëren.

Hyaluronzuur is een natuurlijke en krachtige vochtbindende substantie, die zachte hydratatie levert op de plekken waar je huid dit het meest nodig heeft. Iedereen zou er goed aan doen een hyaluronzuurserum te gebruiken, ook mensen met een gevoelige en een reactieve huid. En vooral ook elk gezicht dat door een uitgedroogde fase gaat.  

Verwar deze dehydratatie daarbij niet met een droge huid: een gedehydrateerde huid is eerder een type dan een aandoening, veroorzaakt door een gebrek aan lipiden in de huidbarrière, niet door een tekort aan water. Zelfs mensen met een vettere huid zullen voordeel halen uit het gebruik van HA, omdat het de huid soepel maakt zonder vette waas.   

De beste hyaluronzuur verzorging

Hyaluronzuur kan in tal van producten worden verwerkt, van een rijke of lichte dag- of nachtcrème tot een serum en zelfs micellair water om de huid na het reinigen nog eens intensief te voeden en hydrateren. Kies het beste product voor jou:  

- Revitalift Filler Volumegevend Serum
Dit serum bevat met 1,5% hyaluronzuur de hoogste concentratie hyaluronzuur onder de serums van L’Oréal Paris.

- Revitalift Filler Volumegevende Dagcrème SPF 50
Deze dagcrème is geformuleerd om rimpels, lijntjes en kraaienpootjes te verzachten. Het geeft de huid meer volume en stevigheid. De crème is verrijkt met micro-hyaluronzuur, vijftig keer kleiner dan regulier hyaluronzuur. Hierdoor kan de HA beter worden opgenomen door de huid.

- Revitalift Filler Volumegevende Nachtcrème
Het nachtelijke equivalent van de Filler Dagcrème die de huid beschermt tegen slaaplijntjes. Deze nachtcrème is verrijkt met krachtig hyaluronzuur.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/wat-is-hyaluronzuur-en-wat-doet-het-voor-je-huid" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/wat-is-hyaluronzuur-en-wat-doet-het-voor-je-huid", "name": "wat-is-hyaluronzuur-en-wat-doet-het-voor-je-huid" } } ] }