Wat zijn de beste manieren om je huid te hydrateren voor een gezonde gloed?

Een gehydrateerde huid is een ‘blije huid’, want de huid kan dan beter functioneren en ziet er stralender uit. Voor een gezonde, stralende teint zijn hydraterende producten in je dagelijkse verzorgingsroutine daarom essentieel. Het lijkt misschien gemakkelijk om de huid gehydrateerd te houden, maar het is wel handig om te weten hoe precies. Een uitgedroogde huid (ook wel vochtarm of gedehydrateerd genoemd) is een huid die weinig water ofwel vocht bevat. Zowel een droge als een vette huid kan gedehydrateerd zijn of raken. Is je huid eenmaal vochtarm dan heb je wellicht iets meer nodig dan alleen een goede hydraterende crème om de glans te herstellen. Het goede nieuws? Een gehydrateerde huid is zeker te bereiken met de juiste gewoonten, producten, wat extra liefde en zorg.

Verzorging van de huid: verdieping in de wetenschap achter hydratatie

Hydratatie van de huid heeft te maken met de complexe interactie van de huidbarrière, natuurlijke hydratatiefactoren en omgevingsinvloeden. De stratum corneum, ofwel de bovenste huidlaag, beschermt tegen vochtverlies. Natuurlijke hydratatiefactoren, zoals aminozuren en hyaluronzuur, dragen bij aan vochtregulatie. De talgproductie en externe factoren zoals luchtvochtigheid beïnvloeden de hydratatie van de huid. Hydraterende producten met ceramiden, kunnen vocht toevoegen aan de huid waardoor deze stralender en gezonder oogt

Waarom is hydratatie zo belangrijk voor de gezondheid van de huid?

Allereerst is een gehydrateerde huid inderdaad heel belangrijk om de huid gezond te houden. Daar zijn een aantal redenen voor:

 • Optimale hydratatie voorkomt uitdroging
  Water ofwel vocht is nodig om de huidcellen gehydrateerd te houden. Zijn die cellen niet goed gehydrateerd dan kan dit leiden tot een droge, schilferige huid. Bovendien kan de huid gevoeliger worden voor irritaties.


 • Optimale hydratatie ondersteunt de huidbarrière
  De buitenste laag van de huid wordt ook wel de huidbarrière genoemd. Deze barrière beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en allergenen. Met een gehydrateerde huid blijft deze barrière intact, wat cruciaal is voor een gezonde huid.


 • Optimale hydratie verbetert de elasticiteit
  Voldoende vocht in de huid zorgt ervoor dat de huid elastisch en veerkrachtig blijft. Een goed gehydrateerde huid ziet er doorgaans steviger en daarom jeugdiger uit.


 • Optimale hydratatie zorgt ervoor dat fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar zijn
  Hydratatie kan helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels, omdat de huid dan voller oogt en lijntjes opgevuld lijken.
 • Wat is de beste manier om de hydratie van je huid te verbeteren?

  Voor een optimale hydratatie van de huid kun je kijken naar hydratatie van binnenuit en van buitenaf. Een aantal natuurlijke middelen zijn bijvoorbeeld veel (gezuiverd) water drinken gedurende de dag, met minimaal 1,5 liter als richtlijn. Je kunt trouwens ook meer water binnenkrijgen door groente en fruit, rijk aan water, te consumeren. Denk aan komkommer en selderij (waar je een sapje van kunt maken), maar ook watermeloen, radijs, courgette en aardbeien. Zo behoud je ook gedurende de dag een goed gehydrateerde huid.

  Hiernaast kun je met de juiste verzorgingsproducten, zoals serums en crèmes rijk aan een ingrediënt zoals hyaluronzuur (deze stof houdt maar liefst 100x zijn eigen gewicht aan water vast), de huid dagelijks goed hydrateren van buitenaf. Kies voor een complete routine waarin hydraterende crèmes en andere verzorgingsproducten worden gecombineerd. Vermijd uitdrogende ingrediënten, zoals alcohol of pepermunt.

  Hoe kies je de beste hydraterende producten voor jouw huidtype?

  Kies voor een hydraterend product met een textuur die past bij jouw huidtype. Zo zal een droge huid meer behoefte hebben aan een rijke textuur en een vette huid meer aan een lichte textuur. Voor een langdurig gehydrateerde huid kun je de volgende tips voor je verzorgingsroutine volgen:

 • Gebruik zoveel mogelijk producten op waterbasis
  Om het natuurlijke vochtgehalte van je huid te ondersteunen en waar nodig te helpen herstellen, breng je na het reinigen (en eventueel exfoliëren) bijvoorbeeld een hydraterende gel, mist of spray op waterbasis aan.


 • Voeg serums toe aan je routine
  Gun je huid dagelijks een krachtig serum zoals L’Oréal Paris Revitalift Filler Anti-rimpel serum 1,5% Hyaluronzuur, geschikt voor alle huidtypes. Gebruik zo’n hydraterend serum op gezicht en decolleté tijdens je ochtendroutine én voordat je naar bed gaat. Wil je ook de meer kwetsbare huid rondom de ogen extra hydratatie geven? Dan biedt L’Oréal Paris Revitalift Filler Eye Serum uitkomst. Voor extra verzorging kun je na het serum in de ochtend ook een hydraterende dagcrème aanbrengen, zoals L’Oréal Paris Revitalift Filler Volumegevende Dagcrème of eentje met SPF: L’Oréal Paris Revitalift Filler Anti-Aging Dagcrème met Hyaluronzuur en SPF 50.


 • Breng een nachtcrème aan
  Leuk feitje: de huid verjongt op natuurlijke wijze wanneer je slaapt. Daarom zijn de nachtelijke uurtjes een ideaal moment om de huid een extra boost te geven door een krachtige, hydraterende crème aan te brengen. Eentje die net iets meer biedt dan een dagcrème en die speciaal is geformuleerd voor de staat van de huid tijdens de nacht. Probeer bijvoorbeeld L’Oréal Paris Revitalift Filler Volumegevende Nachtcrème.
 • De effecten van verschillende hydraterende producten op de huid

  Het is belangrijk om zowel een hydraterend serum als een hydraterende crème in je verzorgingsroutine op te nemen als je huid vochtarm is, maar een serum werkt net iets anders. Serums zijn meestal geformuleerd voor een specifiek huidprobleem zoals dehydratatie of fijne lijntjes. De formules van serums zijn ook meer geconcentreerd, dus er kan dan een hoger percentage van bijvoorbeeld een stof zoals hyaluronzuur inzitten. Deze natuurlijke stof, hyaluronzuur, zit van nature in ons hele lichaam, maar met name in onze huid.

  De functie van hyaluronzuur is dat deze stof bindt aan water en dit vervolgens weet vast te houden aan het oppervlak van de huid. Vervuiling, stress of andere omgevingsfactoren, waarmee je dagelijks te maken krijgt, kunnen de gezondheid van de huid schaden, waardoor deze droog en dof wordt. Door een product met hyaluronzuur in je routine op te nemen, blijft de huid gehydrateerd en stralend.
  { "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/wat-zijn-de-beste-manieren-om-je-huid-te-hydrateren" }
  { "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/wat-zijn-de-beste-manieren-om-je-huid-te-hydrateren", "name": "wat-zijn-de-beste-manieren-om-je-huid-te-hydrateren" } } ] }