5 veelgestelde vragen over gezichtspeeling

Gezichtspeelings zijn ontworpen om de celvernieuwing in de opperhuid te versnellen. Hier zijn 5 veelgestelde vragen over deze populaire gezichtsbehandeling.

TIP
1

Is peeling een mechanische of chemische behandeling?

Beide! Er zijn twee peelingmethoden, die beide dode huidcellen verwijderen en de celvernieuwing in de hele huid stimuleren. Mechanische peelings werken als een diepe scrub, waarbij korrels, schelpfragmenten en mineralen worden gebruikt om dode huidcellen te verwijderen. Chemische peelings (meestal gemaakt van fruit, glycolzuur en salicylzuur) werken door dode cellen van het oppervlak van de huid te verwijderen. Ze verwijderen het 'cement' dat cellen in de opperhuid chemisch aan elkaar bindt, waardoor deze afschilferen.
TIP
2

Doet een peeling pijn?

Nee! Als het pijnlijk aanvoelt wordt de behandeling niet correct uitgevoerd. Bijvoorbeeld als er te hard wordt gescrubd, een dosis chemicaliën te hoog is of de gekozen behandeling niet geschikt is voor het type huid. Wees voorzichtig als je een gevoelige of reactieve huid hebt! Een peeling kan dan een uitbraak veroorzaken. Let er ook op dat je niet te vaak een peeling doet. Een dikkere, resistente huid is beter bestand tegen peelings en kan vaker een peelsessie aan. Het is dus een kwestie van de juiste keuze maken. De voordelen zijn een egalere, helderdere, meer uniforme huidskleur, waarbij je het risico loopt op stekende, geïrriteerde plekken op de huid. Als je last hebt van een uitbraak na een peeling, verlaag dan de dosis en de frequentie. Peelings zijn tegenwoordig veel zachter en geven geweldige resultaten, gebruik ze gewoon met mate!
TIP
3

Wat is het nut van een peeling?

Door het oppervlak van de opperhuid te peelen, wordt het basale membraan van de huid blootgelegd. Dit reageert vervolgens door nieuwe huidcellen te produceren. Het resultaat is een jongere en helder ogende huid. De nieuw gevormde bovenste huidlaag is sterk en beschermend. De diep gereinigde huid kan daarna weer ademen. Er zijn minder rimpels zichtbaar en pigmentvlekken vervagen. Peelings verminderen ook open poriën en puistjes. Het is echter belangrijk om onmiddellijk na een peeling te hydrateren.
TIP
4

Welke soorten peelings zijn er?

Cosmetische peelings zijn verkrijgbaar als lotions, vloeistoffen, crèmes en maskers. Sommige kun je dagelijks gebruiken, andere af en toe. Houd je aan de instructies, want als je te vaak een peeling doet, krijg je een schrale, geïrriteerde huid. Ook loop je dan het risico dat je huid droog wordt! Over het algemeen wordt aangeraden een peeling te doen wanneer de bovenste laag van je huid een beetje leerachtig, ofwel dik, ondoorzichtig en dof is. Gebruik nooit een peeling op kwetsbare delen van je gezicht: de oogcontouren, zijkant van je neus en rond de mond.
TIP
5

Hoe begon de peelingtrend?

Het begon enige tijd geleden toen dermatologen hun klanten verjongende peelings aanboden. Bij professionele peelings worden verschillende formules gebruikt met "agressievere" ingrediënten, ontworpen voor het behandelen van acne, vervelende puistjes, diepe rimpels, levervlekken en zwangerschapsmaskers. Veel dermatologen bieden tegenwoordig een anti-aging peeling wanneer je huid een oppepper nodig heeft!