De beste manieren om je huid te hydrateren voor een gezonde gloed

Een gehydrateerde huid is een stralende, gezond ogende huid. Elke huid, welk huidtype dan ook, heeft voldoende hydratatie nodig. Om goed te functioneren, en om er vervolgens goed uit te zien. Ook een vette huid wil je voldoende hydrateren door water te drinken, maar juist ook door met hydraterende producten te smeren om zo uitdroging te voorkomen. In dit artikel lees je alles over het optimaal hydrateren van je huid.

Waarom hydratatie zo belangrijk is voor je huidgezondheid 

De wetenschap achter hydratatie van de huid is gebaseerd op het behoud van de waterbalans in de huid. De buitenste laag, het stratum corneum, bestaat uit dode huidcellen en lipiden die vochtverlies voorkomen.  
 
Hydratatie van de huid is essentieel voor het behoud van een gezonde en goed functionerende huid. Laten we niet vergeten, de huid is het grootste orgaan van het lichaam en dient als een beschermende barrière tegen externe elementen zoals bacteriën, virussen en milieuverontreinigende stoffen.   
 
 • Barrièrefunctie  

 • De buitenste laag van de huid, bekend als het stratum corneum, bestaat uit huidcellen die bij elkaar worden gehouden door lipiden. Deze laag fungeert als een barrière die waterverlies uit het lichaam voorkomt en beschermt tegen irriterende stoffen van buitenaf. Is de huid optimaal gehydrateerd dan werkt deze barrièrefunctie effectiever. 
   
 • Preventie van uitdroging en barstjes  

 • Beschikt de huid over onvoldoende vocht dan kan deze droog en ruw worden, en vatbaar zijn voor barstjes in het huidoppervlak. Deze scheurtjes in de huid kunnen een soort ‘poortjes’ creëren voor bacteriën en andere micro-organismen, waardoor het risico op infecties toeneemt.  
   
 • Flexibiliteit en elasticiteit

 • Een gehydrateerde huid is soepeler en elastischer. Hydratatie helpt de huid om haar ultieme flexibiliteit te behouden, waardoor de kans op het ontwikkelen van fijne lijntjes, rimpels en verslapping kleiner wordt.    

  De beste manieren om de hydratatie van je huid te verbeteren: van binnenuit en van buitenaf 

  Er zijn verschillende manieren waarop je je huid kunt hydrateren:    
   
 • Van binnenuit  

 • Een voor de hand liggende optie is het drinken van voldoende water, maar ook het eten van waterrijk voedsel ondersteunt de huid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan komkommers. Beperk daarbij de consumptie van cafeïne en alcohol, want die drankjes zorgen voor uitdroging.    
   
 • Van buitenaf  

 • Bepaalde producten kunnen de huid helpen beter vocht vast te houden. Kies voor een milde reiniger en hydraterende crèmes en serums die hyaluronzuur bevatten. Hyaluronzuur is een stof die maar liefst 1000x zijn eigen gewicht in water kan vasthouden. Het kan ook helpen om een luchtbevochtiger in je slaapkamer neer te zetten, zo wordt de lucht niet te droog en droogt je huid niet uit tijdens het slapen.  

  Hoe kies je de juiste hydraterende producten voor jouw huidtype?

    Het belangrijkste is om eerst je huidtype te identificeren, zoals vet, droog, gecombineerd of gevoelig. Kies producten met ingrediënten die passen bij jouw specifieke behoeften, bijvoorbeeld hyaluronzuur voor intense hydratatie of lichte, poriën verstoppende formules voor een vette huid. Het kan ook slim zijn om je huidverzorgingsroutine aan te passen op de seizoenen, omdat je huid in de winter misschien meer hydratatie nodig heeft dan in de zomer. Probeer verschillende producten uit en pas je routine aan op basis van hoe je huid reageert. Elke huid is namelijk net even anders.    

  De effecten van verschillende hydraterende producten op de huid 

  Hydraterende producten met een krachtig ingrediënt zoals hyaluronzuur kunnen verschijnen in de vorm van een serum, een crème of een product met SPF. Een serum is geconcentreerder dan een crème, dus dan werkt een actieve stof zoals hyaluronzuur nog gerichter in op de huid. Een product met SPF gaat een gedehydrateerde of vochtarme huid tegen door deze te beschermen tegen uitdrogend UV-licht. L’Oréal Paris biedt de volgende effectieve producten die intensief hydrateren:  
   
 • Filler Anti-rimpel serum 1,5% Hyaluronzuur 

 • Revitafilt Filler Eye Serum 

 • Filler Volumegevende Dagcrème 

 • Filler Anti-Aging Dagcrème met Hyaluronzuur en SPF 50 

 • Filler Volumegevende Nachtcrème 

 •  

  Natuurlijke middelen die helpen bij het hydrateren van je huid 

  Natuurlijke middelen zoals kokosolie, olijfolie en aloë vera staan bekend om hun hydraterende eigenschappen. Sheaboter en hyaluronzuur zijn eveneens effectieve natuurlijke moisturizers. Komkommer en groene thee, rijk aan water en antioxidanten, bieden verkoeling en hydratatie.  
  Avocado, vol gezonde vetten, voedt de huid, terwijl rozenwater kalmeert en verfrist. Deze natuurlijke ingrediënten kunnen direct op de huid worden aangebracht of je kunt ze verwerken in zelfgemaakte maskers.    

  Het is weliswaar belangrijk om een ‘patchtest’ uit te voeren vanwege mogelijke individuele reacties op deze stoffen. Het beste kun je waarschijnlijk voor verzorgingsproducten kiezen die bijvoorbeeld hyaluronzuur bevatten zodat je zeker weet dat je veilig zit.    

  Tips voor het behouden van een gehydrateerde huid gedurende de dag  

  Begin met het drinken van voldoende water om de interne vochtbalans te ondersteunen. Gebruik een milde, hydraterende reiniger in de ochtend en avond om de natuurlijke oliën te behouden. Hiernaast helpt het om overdag een vochtinbrengende crème aan te brengen, bij voorkeur met ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine. Vermijd daarbij langdurige blootstelling aan droge omgevingen en zet indien nodig een luchtbevochtiger in je huis. Ook belangrijk: breng overdag regelmatig zonnebrandcrème aan om de huid te beschermen tegen uitdrogende effecten van de zon ofwel UV-licht.
  { "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/de-beste-manieren-om-je-huid-optimaal-te-hydrateren" }
  { "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/de-beste-manieren-om-je-huid-optimaal-te-hydrateren", "name": "de-beste-manieren-om-je-huid-optimaal-te-hydrateren" } } ] }