Wat is de beste peeling voor pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen elke huidskleur en elk huidtype treffen. Pigmentvlekken zijn meer dan een paar charmante sproetjes, hyperpigmentatie betekent dat er een ophoping van pigment aanwezig is in delen van de huid. Dit kan leiden tot grote, aanwezige vlekken.

In het geval van melasma (ook wel zwangerschapsmasker genoemd) kan het zelfs een groot deel van het gezicht zoals de wangen beslaan. Met een anti-pigment peeling kun je meerdere kanten opgaan: je kunt een professionele behandeling of een chemische peeling laten doen, of je kunt voor serums en crèmes met peelende ingrediënten kiezen die pigmentatie verminderen. Pigmentvlekken na een peeling zullen hoe dan ook significant minder zijn. Lees hier alles over een peeling tegen overmatig pigment.

Wat is de beste anti-pigment peeling?

Een van de professionele peelings die wordt aangeraden als je last hebt van (vooral hevige) hyperpigmentatie is een TCA-peeling. TCA-peelings (voluit: trichloroacetic) kunnen een hoge sterkte hebben. Dit betekent dat er enige hersteltijd nodig kan zijn. Je huid kan een tijdje flink rood zijn en gaan schilferen.

Dit kan weliswaar worden aangepast aan je behoeften en dit kun je bespreken tijdens een consult in de kliniek. Hiernaast kun je thuis voor een anti-pigment peeling kiezen. Er zijn namelijk een aantal doeltreffende ingrediënten die zeer goed werken tegen donkere vlekken. 

De beste ingrediënten en producten tegen pigmentvlekken

Vaak werkt een combinatie van anti-pigment ingrediënten het beste. Denk hierbij aan retinoïde, vitamine C, niacinamide en glyolzuur. Probeer bijvoorbeeld L'Oréal Paris Revitalift Glycolic Acid Peeling Toner: een geconcentreerde formule met krachtig glycolzuur dat het huidoppervlak egaliseert en vlekken vermindert.

Of kies voor L’Oréal Revitalift Laser X3 Pure Retinol Nachtserum. Dermatologen schrijven hiernaast ook weleens tyrosinaseremmers voor om bijvoorbeeld melasma tegen te gaan. Een ander effectief ingrediënt tegen vlekken: hydrochinon en arbutine. Die laatste stof wordt eerder voorgeschreven tijdens de koudere maanden als er minder kans is op UV-schade. Dit kan worden gecombineerd met antioxidanten, exfolianten en zonwerende crèmes met een hoge SPF.  

Vergeet dit namelijk niet: als je pigmentvlekken wilt voorkomen en tegengaan dan is een goede zonnebescherming van groot belang.  

Nog een beproefde mix van verhelderende ingrediëntencombinaties (veilig voor alle huidtinten): niacinamide plus glucosamine, waarvan onderzoek aantoont dat het de verschijning van een ongelijkmatige teint en roodheid kan verminderen.  

Hiernaast is tranexaminezuur plus niacinamide een door onderzoek ondersteunde combinatie voor het aanpakken van hardnekkige verkleuringen op grotere delen van het gezicht. 

Stappenplan om pigmentvlekken te behandelen en te voorkomen

Met een aantal basics binnen huidverzorging kun je lichte pigmentvlekken behandelen en bovenal voorkomen. Namelijk:

- Exfoliëren
Een gezonde, optimaal functionerende huid is essentieel om de vorming van donkere vlekken, oneffenheden en dofheid te voorkomen. De huid is er dan namelijk toe in staat om zijn eigen preventieve en herstellende werk te doen. Hierbij helpt regelmatig exfoliëren tijdens en na het reinigen. Zodat ook andere huidverzorgingsingrediënten en vocht niet alleen aan de oppervlakte blijven, maar ook op een dieper niveau in de huid kunnen inwerken om je pigmentatieproblemen aan te pakken.

- Voeden
Voor een sterke, gezonde huid die goed kan omgaan met actieve stoffen, die problemen zoals pigmentvlekken kunnen oplossen, kies je voor neutrale reinigingsmiddelen. Daarnaast gebruik je vochtinbrengende crèmes met diep hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuure en ceramiden om het vocht vast te houden en de beschermende barrière van de huid te versterken.

Wat veroorzaakt hyperpigmentatie na een peeling?

Het kan zo zijn dat je huid juist nog vatbaarder wordt voor pigment na een peeling. Dat risico verhoogt wanneer je een intensieve peeling hebt ondergaan.

Zowel huidverzorging als professionele en klinische behandelingen tegen pigmentatie kunnen, indien niet zorgvuldig gekozen en toegediend, ontstekingen veroorzaken. Die ontstekingen kunnen leiden tot post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Ofwel: donkere vlekjes na het peelen.

Kies daarom altijd voor een zeer ervaren therapeut of arts als je je bruine vlekken of melasma professioneel wilt laten behandelen. Vooral apparaten op basis van energie of warmte, zoals radiofrequentieapparaten of lasers, kunnen hyperpigmentatie en vooral melasma verergeren. Veel lasers zijn niet aan te raden voor de behandeling van pigmentatie bij mensen met een donkere huidtint. Dit huidtype is bijzonder vatbaar voor PIH.

Waarom komt pigmentatie terug?

Slaag je erin om bruine vlekken te verminderen met de juiste huidverzorging of professionele behandelingen, maar zit je vervolgens volop in de zon? Dan zal de pigmentatie weer terugkomen. Soms zelfs erger dan ooit tevoren. De huid heeft namelijk een geheugen. Dus als je de huid opnieuw introduceert aan de ‘trigger’ die de pigmentatie in eerste instantie veroorzaakte dan zal je meteen weer vlekken zien.

Er zijn vele huidcycli (één cyclus is twee maanden) nodig om melaninevorming te onderdrukken en te voorkomen. Zodat deze herinnering uit de ‘hersenen’ van de huid wordt gewist. Denk: minstens een jaar.

{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/de-beste-peeling-voor-pigmentvlekken" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/de-beste-peeling-voor-pigmentvlekken", "name": "de-beste-peeling-voor-pigmentvlekken" } } ] }