Hoe helpt vitamine C tegen rimpels?

De leeftijd waarop eerste rimpels verschijnen verschilt van persoon tot persoon, maar je kunt je huid wel langer fris en lijnvrij houden met de juiste huidverzorging. Vitamine C kan daarin een belangrijke rol spelen omdat het niet alleen een belangrijke antioxidant is – waardoor vrije radicalen veroorzaakt door agressors van buitenaf (zoals UV-licht en vervuiling) zoveel mogelijk buiten spel worden gezet– maar ook omdat het bekend staat voor het beschermende effect op collageen. Wil je weten hoe vitamine C te gebruiken tegen rimpels? In dit artikel lees je alles over rimpels, wanneer ze mogelijk verschijnen, en vitamine C.

Wanneer verschijnen de eerste rimpels?

Dat verschilt volledig per persoon en vaak ook per etniciteit – mensen met een lichtere huid zijn doorgaans gevoeliger voor rimpels. De een ziet de eerste kraaienpootjes in de begin twintigerjaren, de ander ziet pas fijne lijntjes verschijnen rondom het dertigste of zelfs veertigste levensjaar. Weliswaar ligt het gemiddelde op midden twintig tot begin dertig.

 

- Als je twintig bent

Dan begint de huid langzamerhand iets droger te worden. Een droge huid is vatbaarder voor fijne lijntjes, vooral rondom de ogen en mond. Een gerichte huidverzorgingsroutine is essentieel om vroegtijdige tekenen van veroudering te voorkomen. Focus hierbij vooral ook op hydratatie.

 

- Als je dertig bent

Dan vertraagt de aanmaak van collageen. Hierdoor lijkt de huid dunner en minder vol. Blijft de huid droog aanvoelen dan kan deze gevoelig worden en wordt het gebied onder de ogen kwetsbaarder. Je kunt ook zichtbare rimpels op het voorhoofd beginnen op te merken. Producten met veel vitamine B3 kunnen deze rimpels helpen bestrijden. Bovendien staat vitamine C bekend om het beschermende effect op collageen (waardoor de huid stevig blijft) dus dit is een goed moment om in vitamine C te investeren.

 

- Als je veertig bent

Nu vertraagt de celvernieuwing, wat een drastische invloed kan hebben op het uiterlijk van de huid. Andere mogelijke huidveranderingen zijn onder meer een verlies van elastine, acne bij volwassenen en verhoogde gevoeligheid. Deze problemen houden vaak verband met lagere oestrogeenspiegels in het lichaam. Dit kan resulteren in diepere lijnen rondom de ogen, mond en op het voorhoofd. Gebruik producten die vitamine C, retinol en peptiden bevatten om deze tekenen van veroudering tegen te gaan.

 

- Als je vijftig, zestig en ouder bent

Dan zal de huid wat dunner en droger blijven, met lijntjes die dieper worden en ouderdomsvlekken die zichtbaarder worden. Oestrogenen in het lichaam hebben een groot effecten op huidveroudering en daarom verliezen vrouwen tijdens de eerste vijf jaar van de overgang een derde van het collageen. Gedurende deze tijd zijn hydratatie en de juiste antioxidanten zoals vitamine C belangrijk.

Hoe kan vitamine C helpen bij rimpels? 

Vitamine C kan het ontstaan en het verschijnen van rimpels die zich op natuurlijke wijze ontwikkelen in de loop van de tijd niet ongedaan maken. Vitamine C heeft een antioxiderende werking en helpt zo vroegtijdige tekenen van veroudering veroorzaakt door bijvoorbeeld de zon of vervuiling tegen te gaan. 

Daarnaast staat het bekend om haar beschermende effect op collageen. Collageen is een eiwit dat dient als een van de belangrijkste bouwstenen voor de botten, huid, haar, spieren, pezen. Collageen zorgt ervoor dat onze huid niet verslapt, waardoor we die volle, jeugdige en, ja, ook rimpelvrije uitstraling behouden.

Wat is vitamine C precies?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, wordt in de huidverzorging toegepast vanwege zijn krachtige antioxiderende en anti-verouderingseigenschappen. De puurste vorm van vitamine C, is L-ascorbinezuur dat stabiel blijft en zeer effectief is in de formulering van vitamine C serums waaronder die van L’Oréal Paris. 

Als antioxidant helpt vitamine C het schadelijke oxidatieproces in de huid te bestrijden. Hiermee wordt bedoeld: dat vrije radicalen (veroorzaakt door agressors van buitenaf zoals vervuiling) de huid vroegtijdig kunnen verouderen. Vitamine C beschermt de huid tegen schade door vrije radicalen, helpt bij de elasticiteit van de huid en vermindert roodheid en hyperpigmentatie. 

Kort gezegd betekent dit dat vitamine C donkere vlekken kan verminderen plus een doffe huid kan opfrissen.

Hoe vitamine C opnemen in je huidverzorging?

Je kunt een vitamine C-serum in de ochtend aanbrengen op de huid onder een vochtinbrengende crème. Let wel, bepaalde ingrediënten zoals benzoylperoxide (dat vaak wordt aanbevolen bij ernstige acne) kunnen vitamine C oxideren, waardoor het onbruikbaar wordt. Terwijl andere ingrediënten zoals alfa- en bètahydroxyzuren de pH van vitamine C kunnen veranderen en de werkzaamheid kunnen verminderen. 

Kortom, je wil geen vitamine C en vochtinbrengende crème aanbrengen op een product met melk- of glycolzuur. Hierdoor zal de algehele werking worden opgeheven of, erger nog, kan er irritatie of roodheid ontstaan. Bovendien kunnen ingrediënten met een hoog potentieel voor huidirritatie, zoals retinoïden, meer irritatie veroorzaken in combinatie met vitamine C. 

De enige uitzondering op de regel: elk product dat specifiek is samengesteld met zowel vitamine C als een AHA of BHA, omdat de formule dan is getest op werkzaamheid of andere stabilisatoren bevat waaronder bijvoorbeeld een ingrediënt zoals ferulinezuur. Vergeet hierbij ook nooit een dagelijkse SPF te dragen.