Waarom is niaciniamide (vitamine B3) ideaal voor pro-aging

Niacinamide (ook vitamine B3 genoemd) wordt in de huidverzorging ingezet voor een breed scala aan producten zoals serums. Deze vitamine ondersteunt de regeneratie ofwel vernieuwing van de huid en versterkt de natuurlijke huidbarrière. Ook kan dit ingrediënt zorgen voor een gladdere en egalere teint met minder pigmentvlekken. Lees hier over de werking van deze vitamine, welke producten met vitamine B3 geschikt zijn voor jouw huid en hoe het te gebruiken.

Wat is niacinamide?

Niacinamide behoort tot de groep van B-vitamine. Deze vitamine is betrokken bij talrijke stofwisselingsprocessen in het lichaam en vervult een belangrijke rol bij de regeneratie van cellen. Vitamine B3 verschijnt in verschillende vormen, waaronder niacinamide en zogenaamde nicotinamide. Het lichaam kan beide vormen van vitamine B3 in elkaar omzetten, afhankelijk van welke vorm op dat moment nodig is. Het menselijk lichaam is ook in staat niacinamide te produceren uit het aminozuur tryptofaan.

Waar komt vitamine B3 in voor?

Niacinamide ofwel vitamine B3 nemen we normaal gesproken op via ons voedsel. Voedingsmiddelen met een hoog vitamine B3-gehalte zijn onder meer:

 • Vis;

 • Gevogelte, vlees, slachtafval (zoals lever of nieren);

 • Paddenstoelen;

 • Pinda's, gedroogd fruit, erwten en veel vers fruit;

 • De aanbevolen dagelijkse dosis voor deze vitamine is ongeveer 15-16 mg voor vrouwen en ongeveer 18-20 mg voor mannen. Met een veganistisch dieet kan het iets moeilijker zijn om een optimale dosis vitamine B3 binnen te krijgen, omdat plantaardig voedsel een lagere concentratie van deze vitamine bevat dan dierlijk voedsel. Het is het beste om met je arts te bespreken of je eventueel voedingssupplementen nodig hebt om mogelijke bijwerkingen door een teveel te voorkomen.

  Wat kan vitamine B3 doen voor de huid?

  Het is nuttig om voedsel te eten met niacinamide (vitamine B3) kun je het ook direct op de huid smeren middels crèmes of serums. De werking van externe toepassing van niacinamide is onder meer:

 • Stimulatie van de bloedcirculatie;

 • Bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals UV-licht;

 • Verheldering van hyperpigmentatie en pigmentvlekken;

 • Ondersteuning bij de vorming van ceramiden en vetzuren; voor een sterke huid-beschermende barrière;

 • Bevordering van collageen (waardoor de huid elastischer en steviger wordt);

 • Stimulering van de natuurlijke vernieuwing van de huid;

 • Vermindering van fijne rimpels en lijntjes;

 • Verfijning van poriën voor een egalere teint;

 • Reguleren van de talgproductie waardoor onzuiverheden worden geminimaliseerd;

 • Verschillende studies zoals dit onderzoek gepubliceerd in Journal of Cosmetic Dermatology hebben deze werking op de huid door niacinamide aangetoond.

  Kan niacinanide bijwerkingen veroorzaken?

  De aanbevolen dagelijkse dosering vitamine B3 voor volwassenen ligt tussen 13 en 18 mg. Normaal gesproken wordt deze hoeveelheid gemakkelijk via de voeding opgenomen en zijn er geen aanvullende vitaminesupplementen nodig. Ontstaat er een overdosis door het innemen van een te grote hoeveelheid voedingssupplementen dan kunnen er verschillende bijwerkingen ontstaan, waaronder:

 • Roodheid van de huid;

 • Sterk warmtegevoel;

 • Netelroos;

 • Jeukende plekken;

 • Een niacinamide serum of crème, die dus niacinamide bevat, van L’Oréal Paris of een ander merk moeten streng worden gecontroleerd en klinisch getest om maximale veiligheid bij gebruik te garanderen. Door een lage dosering van de vitamine in deze cosmetica zijn bijwerkingen zo goed als uitgesloten zonder de effectiviteit aan te tasten. Doorgaans worden serums met niacinamide goed verdragen, ook door een gevoelige huid.

  Voor welke huidtypes en huidproblemen is niacinamide geschikt?

  Het gebruik van niacinamide is geschikt voor alle huidtypes en huidproblemen. Dit actieve ingrediënt scoort vooral goed in pro-aging producten, die de huid er gladder en egaler uit laten zien. Niacinamide serums kun je eventueel combineren met andere voedende huidverzorging.
  Vooral voor deze huidtypes wordt vitamine B3 aanbevolen:

 • Onzuivere huid met grote, grove poriën;

 • Huid met veel pigmentvlekken;

 • Rosacea-gevoelige huid;

 • Huid met fijne rimpels en lijntjes;

 • Vochtarme huid;

 • Huid die elasticiteit verliest;

 • Welke niacinamide producten helpen bij pro-aging?

  Voor een jeugdige, frisse glans gebruik je bijvoorbeeld L’Oréal Paris’ Bright Reveal met 10% niacinamide. Dit serum, geformuleerd in samenwerking met dermatologen, is in het bijzonder geformuleerd om pigmentvlekken, restlittekens (na puistjes) en andere oneffenheden tegen te gaan. Het product bevat dus niacinamide om de verschijning van donkere vlekken zichtbaar te verminderen. Hiernaast zit er ferulinezuur en aminosulfonzuur in om de huidoppervlakcellen zachtjes te exfoliëren en de huid helderder te maken. Daardoor ziet de huid er frisser en jeugdiger uit.

  Je kunt ook kiezen voor een complete routine van L’Oréal Paris met niacinamide. Compleet met een Bright Reveal Dark Spot Gezichtsreiniger met Niacinamide, maar ook voor in de ochtend een Dark Spot UV Fluid SPF50+ met Niacinamide en voor ‘s avonds een Dark Spot Exfoliant Peel 25% met Niacinamide.

  Wat doet niacinamide voor een droge huid?

  Aangezien niacinamide de natuurlijke regeneratie (celvernieuwing) van je huid stimuleert en de functie ervan ondersteunt, is dit actieve ingrediënt ook ideaal voor de huidverzorging van de droge huid. Door gebruik van een crème of serum met niacinamide wordt de vochtbalans geoptimaliseerd. Een droge en zeer droge huid vertoont vaak fijne rimpels en lijntjes.

  Hoe helpt niacinamide tegen pigmentvlekken?

  Niacinamide heeft een verhelderend effect en kan pigmentvlekken verminderen. Pigmentvlekken kunnen bij vrouwen op elke leeftijd voorkomen. Natuurlijk is het daarbij ook belangrijk dat je dagelijks een product met SPF draagt. Pigmentvlekken of hyperpigmentatie kunnen soms optreden tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Bij een onzuivere huid blijven er af en toe kleine puistjes achter, die wat roder lijken in vergelijking met de omringende huid. Dit worden ook wel restlittekentjes genoemd.

  Je kunt je huid dan ondersteunen met verzorgingsproducten die retinol (vitamine A) bevatten. Net als niacinamide versterkt deze waardevolle antioxidant de natuurlijke huidbeschermende barrière, werkt tegen pigmentatiestoornissen en bevordert de natuurlijke regeneratie van je huid. Ook bepaalde zuren, zoals salicylic acid, helpen bij pigmentvlekken en een onzuivere, acne-gevoelige huid met puistjes en mee-eters.

  Hoe vitamine B3 in je routine te gebruiken?

  Net als retinol mag niacinamide niet worden gebruikt in combinatie met zuren zoals alfahydroxyzuren, bètahydroxyzuren en zelfs vitamine C (die ook licht exfoliërend werkt). Verder kun je een product zoals een serum of crème met niacinamide gerust dagelijks gebruiken, zowel ’s ochtends als ’s avonds of zo vaak als op het label van het product staat aangegeven.
  { "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/waarom-is-niaciniamide-ideaal-voor-pro-aging" }
  { "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/waarom-is-niaciniamide-ideaal-voor-pro-aging", "name": "waarom-is-niaciniamide-ideaal-voor-pro-aging" } } ] }