Retinol Is Back On The Scene And Here Is Why Article

Retinol is weer helemaal terug, hier lees je waarom

Retinol was DE ster tegen veroudering in de jaren 90, voordat het werd vervangen door andere actieve ingrediënten. Destijds werd het als irriterend beschouwd en ongeschikt geacht voor de gevoelige huid. Tegenwoordig wordt het weer gebruikt dankzij nieuwe, zachte formules!

TIP
1

Retinol, een korte geschiedenis


  Retinol is de chemische naam voor vitamine A. Wetenschappers merkten voor het eerst de voordelen voor de huid op in de jaren 70, toen ze ontdekten dat een droge, geïrriteerde huid veroorzaakt kan worden door een tekort aan vitamine A. Ze besloten toen om retinol te gebruiken, een van vitamine A afgeleid molecuul, voor het behandelen van verschillende huidproblemen. Retinoïnezuur werd eerst gebruikt voor het behandelen van acne, waarna onderzoekers ontdekten dat het ook een gunstig effect had op het aanzicht en de elasticiteit van de huid. In de jaren 90 was anti-aging huidverzorging helemaal in, omdat je er de vier klassieke tekenen van veroudering mee kunt minimaliseren: een droge huid, verlies van elasticiteit, het dunner worden van de huid en het verschijnen van rimpels. Een dergelijke behandeling was echter niet geschikt voor de gevoelige huid, want het kan uitbraken zoals irritaties, huiduitslag en ontstekingen veroorzaken. Retinol werd hierna weinig meer gebruikt, want men ging over op hyaluronzuur, antioxidanten en peptiden...
 
TIP
2

Ongetwijfeld effectief

Elke huidverzorgingsspecialist zal je vertellen dat retinol een essentiële rol speelt bij het voorkomen van scheurtjes (ofwel rimpels) in de lederhuid, evenals bij het tegen gaan van huidveroudering en de schadelijke effecten van uv-stralen.

Retinol is een huidvriendelijke alleskunner die op twee niveaus werkzaam is: het exfolieert de opperhuid (maakt de huiskleur helderder en egaler), en stimuleert de productie van collageen in de lederhuid (om de zichtbare tekenen van veroudering aan te pakken). Met andere woorden, het voorkomt niet alleen rimpels, maar balanceert ook de productie van melatonine (huidpigment) en egaliseert de huidskleur.

 
TIP
3

Retinol is weer helemaal terug

Retinol is weer helemaal terug, en is nu ook geschikt voor de gevoelige huid. Retinol werd ooit vermeden vanwege zijn irriterende eigenschappen, deels vanwege hoge concentratieniveaus tot 0,3%. Nu wordt dit molecuul gebruikt in lagere doses die zacht zijn voor de huid en gemakkelijk worden verdragen. Sommige behandelingen maken gebruik van retinol dat langzaam wordt afgegeven, waardoor de huid de tijd heeft om zich aan te passen. Retinol wordt vaak samen met andere actieve ingrediënten gebruikt en wordt nu ook aanbevolen voor vrouwen met een gevoelige huid. Gelukkig voor ons allemaal is retinol dus weer helemaal terug in het aanpakken van veroudering!