Retinol: waar of niet waar

De anti-aging eigenschappen hebben de wereld van cosmetica stormenderhand veroverd. Retinol - ook wel bekend als vitamine A - maakt rimpels gladder en verstevigt de huid en is HET ingrediënt van dit moment. Hier scheiden we feit van fabel over dit wonderingrediënt.

TIP
1

Retinol wordt gebruikt door dermatologen

Waar: Eerst gebruikten dermatologen de zure versie van vitamine A (retinoïnezuur) om acne te behandelen, maar ze merkten meteen dat de behandelde huid er gladder en jonger uitzag. Nu schrijven ze retinol voor om de tekenen van veroudering te bestrijden. Het ingrediënt is het onderwerp geweest van vele wetenschappelijke studies.
TIP
2

Retinol is een vitamine

Waar: Retinol, of vitamine A, zit in lever, tonijn, boter, eieren en zuivelproducten. Het precursor-molecuul, pro-vitamine A, zit in groenten zoals wortelen, abrikozen, dadelpruimen en spinazie. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van onze botten, ogen en huid. Bovendien helpt pro-vitamine A om de huid een licht gebruinde tint te geven en om de hydratatie te stimuleren.
TIP
3

Retinol is stabiel

Niet waar: Retinol is een zeer onstabiel molecuul. Het kan veranderen door zuurstof, licht en warmte. Crèmes die retinol bevatten, moeten zorgvuldig worden samengesteld en worden aangeboden in een aangepaste verpakking ter bescherming tegen blootstelling aan licht. Vroeger was het verpakt in aluminium tubes en werd het alleen aanbevolen voor gebruik 's nachts.
TIP
4

Retinol werkt alleen aan de oppervlakte

Niet waar: Retinol verbetert niet alleen de celvernieuwing in de opperhuid, maar stimuleert ook de productie van collageenvezels en glycosaminoglycanen, waaronder hyaluronzuur. Het heeft ook een positieve invloed op huidafweercellen en melanocyten, de cellen die pigmentatie veroorzaken. Bovendien beschermt het de huid tegen enzymen die de vezels verteren.
TIP
5

Retinol wordt niet aanbevolen voor de gevoelige huid

Niet waar: Tegenwoordig is dit geen probleem meer. Onderzoekers hebben de vorm ervan verfijnd (zoals bijvoorbeeld pro-retinol), doseringen nauwkeurig afgestemd en ontdekt met welke verzachtende ingrediënten het kan worden gemengd. Met andere woorden, alle huidtypes, ook de gevoelige, kunnen profiteren van de krachtige verjongende eigenschappen.