15, 20, 30, 50, er is een SPF voor iedereen!

Of het nu op het strand, in de stad of op een berg is, we mogen onze favoriete zomervriend nooit vergeten: zonnebrandcrème. Crèmes, melk, oliën, mist... Ongeacht de textuur, het is de beschermingsfactor van de zonnebrandcrème die telt!

Zonnebrandmiddelen, hoe werken ze?

Zonnebrandmiddelen creëren een laag op de huid die deze beschermt tegen UVA- (verantwoordelijk voor veroudering van de huid) en UVB-straling (verantwoordelijk voor zonnebrand). Ze bevatten verschillende soorten filters: chemische filters die UV absorberen en omzetten in energie, en / of een fysiek filter dat de zonnestralen weerkaatst.

Wat betekenen de nummers van beschermingsfactoren voor zonnebrandcrème?

De SPF (zonbeschermingsfactor) verwijst naar de UVB en de tijd die het duurt voordat de huid rood wordt na blootstelling. In theorie duurt het 10 minuten voordat de huid rood wordt. Het SPF-nummer van de crème werkt als een vermenigvuldiger van die tijd. Dus SPF 20 verlengt de blootstellingstijd met 20 voordat de huid rood wordt: 20 x 10 minuten = 3 uur 20 minuten.

Welke SPF moet ik kiezen voor mijn huid?

Om te weten welke factor u moet gebruiken, moet u het fototype van uw huid bepalen. Dit helpt bij het bepalen van de reactie van de huid op zonlicht en bij het kiezen van een geschikte SPF.

  • Fototype 1 = Lichte huid met sproeten, blond of rood haar. De huid van fototype 1 wordt niet bruin en verbrandt gemakkelijk. Aanbevolen zonnebrandcrème: SPF 50+.
  • Fototype 2 = Lichte huid, die rood wordt na blootstelling aan de zon, blond of bruin haar. De huid van fototype 2 is moeilijk te bruinen en wordt vaak verbrand door de zon. Aanbevolen zonnebrandcrème: SPF 50, verlagen tot 30 na blootstelling van meerdere dagen.
  • Fototype 3 = Lichte huid, blond of bruin haar. De huid van fototype 3 wordt langzaam bruin en kan af en toe verbranden door de zon. Aanbevolen zonnebrandcrème: SPF 30.
  • Fototype 4 = Olijfkleurige huid die goed bruin wordt, bruin of donkerbruin haar. Aanbevolen zonnebrandcrème: SPF 20.
  • Fototype 5 = Donkere huid die heel gemakkelijk bruin wordt. Aanbevolen zonnebrandcrème: SPF 20, gevolgd door 15. Fototype 6 = Zwarte huid die niet verbrandt. Aanbevolen zonnebrandcrème: SPF 15 Welke zonnebrandcrème je ook kiest, het is verstandig om het elke 2 uur opnieuw en na het zwemmen aan te brengen. Het is ook de moeite waard om een hogere SPF te gebruiken op het gezicht en de hals, waar de huid gevoeliger is.