Alles wat je wil weten over koele haarkleuren

Een subtiele verandering in haarkleur kan een groot verschil maken. Zodra je de toon verandert (koel versus warm) kan dit je hele look veranderen. Haarkleuren met rode, oranje en goudtinten geven een gevoel van warmte en daarbij meer kleur aan het gezicht. Aan de andere kant van het spectrum zijn er koelere tinten (platinablond, asbruin, zwart en kersen) die blauw, violet en groen bevatten en je teint wat afkoelen. In dit artikel lees je meer over koele haartinten.

Wat is een koele haarkleur?

Een koele haarkleur wordt ook wel een meer assige haarkleur genoemd. Dit assige haar is een categorie haarkleuren met koele tonen die bestaande koele ondertonen in het haar benadrukken. Hiermee wordt uiteindelijk een geraffineerd rokerig effect bereikt. Populaire koele haarkleuren zijn een zacht assig brunette, een intens assig blond, een cool beige, een assig goudblond, een koeler ‘Frans bruin’ en beige blonde.

Handig om te weten: koele haarkleuren worden gecreëerd door warme tinten in het haar te neutraliseren met behulp van koele ondertonen as (.1), iriserend (.2) en mat (.7). Hiermee wordt een breed scala rijke en levendige tinten gecreëerd. Ze zijn een optie voor mensen die op zoek zijn naar een stralende en natuurlijk ogende haarkleur die bij hun huidskleur past.

Warme versus koele haarkleuren: wat is het verschil?

Er is natuurlijk meer dan blond, brunette of rood als we het hebben over haarkleuringen: binnen elk van deze kleurcategorieën is er een breed scala aan tinten die variëren in toon om een regenboog van warme haarkleuren of juist koele haarkleuren te creëren. Het vinden van de juiste toon is vooral belangrijk als het gaat om het bereiken van een look die past bij je huidtint en oogkleur. Zelfs een subtiele variatie kan een groot verschil maken.

Als we spreken van het verschil tussen warme en koele haarkleuren kijk dan naar de algemene kleurentheorie: warme haarkleuren domineren rode, oranje en gele pigmenten, terwijl koele haarkleuren blauwe, groene en violette pigmenten domineren. Het bereiken van de perfecte warme of koele haarkleur is daarom afhankelijk van het uitbalanceren van het hele scala aan rode, oranje, gele, blauwe, groene en violette tinten om het gewenste resultaat te bereiken.

Past een koele haarkleur of een warme haarkleur beter bij mij?

Elke haarkleur is anders, en wat er prachtig uitziet op een vriendin ziet er misschien niet zo flatterend uit bij jou. Om te voorkomen dat je de verkeerde kleur of ondertoon kiest, is het belangrijk om te weten welke tinten bij je passen voordat je met verf aan de slag gaat. Zo bepaal je of je beter koel of warm kunt gaan:

Stap 1: bepaal je huidtint

Het kennen van de ondertonen van je huid is van belang om te begrijpen welke tinten het beste voor jou zullen werken. Kijk naar je aderen om je ondertoon te bepalen. Zijn ze meer blauwachtig van kleur dan is de kans groot dat je huid een koelere ondertoon heeft. Als er groene aderen zichtbaar zijn, dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Nog een manier om te bepalen of je een koel of warm type bent: als je huid bruin wordt zonder te verbranden na een dag in de zon heb je waarschijnlijk een warme huidskleur. Als je huid rood wordt, is je teint koel.

Stap 2: kies je kleur

Nu wordt het gemakkelijk: als je een warme ondertoon in je huid hebt, kun je het beste bij warme tinten blijven. Denk aan: goudblond, roségoud, roodblond en donkere chocolade. Als je teint een koele ondertoon heeft, blijf dan bij koele tinten. Denk aan asblond, koelbruin, diep mahonie of roze-achtig. Als je huidskleur een mix heeft van zowel warme als koele ondertonen dan heb je geluk. Je kunt waarschijnlijk elke koele of warme haarkleur hebben.

Hoe een koele haarkleur te onderhouden?

Het verzorgen van koele haarkleuren valt of staat met de juiste haarverzorgingsroutine. Traditionele haarverzorgingsproducten kunnen het haar van zijn koele pigmenten ontdoen, dus kies voor shampoo en conditioner die speciaal zijn samengesteld om de koele tintpigmenten in het haar te beschermen.

Welke koele haarkleuring?

Er zijn verschillende kleuringen binnen het koele kleurspectrum – van permanente kleuringen tot tijdelijke kleuringen om de koele tint eens uit te proberen.

Permanente koele kleuren

L’Oréal Paris biedt prachtige rijke permanente koele kleuren waaronder Cool Crème 3.11, een zeer assige donkerbruine tint. Dan zijn er natuurlijk ook nog veel asblonde permanente tinten. Van 10.1 Helsinki, een extra licht asblond, tot Crème 9.1, een ijzig ofwel Scandinavisch asblond. Een andere variatie is Classic 9.1, een net iets levendiger maar alsnog zeer licht asblond. Of Classic 10.21, met parelmoeren accenten, en Classic 11.11, beiden bijna witblond.

Semi-permanente koele kleuren

Voor een tijdelijke verandering kun je ook voor een semi-permanente koele haarkleuring gaan. Denk aan een lichte as goude tint 513 Iced Truffle - Licht Beigebruin, een donkere koele tint 3102 Cool Dark Brown of probeer juist een licht asblond: 1010 White Chocolate - Extra Licht Asblond
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-koele-haarkleuren" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-koele-haarkleuren", "name": "alles-wat-je-moet-weten-over-koele-haarkleuren" } } ] }