Wat doet collageen bij verschillende leeftijden?

Stilte iedereen - hier moet je goed opletten! Collageen staat in voor de stevigheid en elasticiteit van onze huid. Dus, als je ervoor wilt zorgen dat jouw jeugdige uitstraling langer aanhoudt, dan verdiep je je best even in de onderliggende mechanismen.

TIP
1

Collageen, wat is dat precies?

Kort samengevat, collageen is een vezelachtig eiwit dat uit verschillende aminozuren bestaat. Het wordt gesynthetiseerd door cellen in de dermis, fibroblasten genaamd. De vezels passen perfect samen en vormen een netwerk om de weefsels te ondersteunen. Er zijn ongeveer vijf soorten collageen, die 80% van het bindweefsel van het lichaam vertegenwoordigen. Parallel hieraan zijn er ook elastinevezels die door het lichaam worden vervaardigd, die meer specifiek verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit.
TIP
2

Wat gebeurt er met collageen als je ouder wordt?

Collageen wordt continu opnieuw aangemaakt in het lichaam. Bepaalde enzymen, collagenases genaamd, breken de vezels af in kleine stukjes om ze te verwijderen en ze te vervangen met nieuwe, jonge vezels. Dit zijn de enzymen die de vernieuwing van collageen reguleren door cellulaire signalen naar de fibroblasten te sturen om ze aan te moedigen meer te produceren. Dit auto-regulerende mechanisme tussen de productie van vezels en productiecellen is zeer geavanceerd, maar met de jaren neemt de hoeveelheid af en verliest het mechanisme aan kracht. De aanmaak wordt steeds minder, de vezels verliezen aan kwaliteit en de huid verliest dan weer aan stevigheid. Dat is minder.
TIP
3

Wat horen we nog meer hierover te weten?

Het langzame verlies van collageenproductie is onvermijdelijk. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat UV-stralen de vezels in beweging brengen en de degeneratie van het steunweefsel van de huid versnellen. Wetenschappers denken dat straling maar liefst 70% van onze huidveroudering veroorzaakt. Het is dus niet verrassend dat er talrijke dagcrèmes met UV-factor en anti-vervuilende werking op de markt te vinden zijn.
TIP
4

Kan de afname van collageen verholpen worden?

Cosmetische crèmes met collageenachtige bestanddelen kunnen een gunstig effect hebben. Dit zijn vaak kleine actieve moleculen (procollageen, marien of plantaardig collageen), die de fibroblasten stimuleren om een hoger aantal en van betere kwaliteit te produceren.