Body Scrubs Decoded Hero

Alles wat je moet weten over exfoliëren

Het verwijderen van de bovenste laag van je huid heeft enorme voordelen, van het verhogen van de glans tot het verminderen van verstoppingen. Hier lees je hoe je het goed doet:

TIP
1

Probeer een zelfgemaakte peeling

Fruitzuren zijn echt een goede manier om de huid zachtjes te exfoliëren. Bijkomend voordeel is dat je er veel van in je koelkast kunt vinden. Citroen bevat AHA's (alfahydroxylzuren) die op natuurlijke wijze dode huidcellen verwijderen en de collageensynthese stimuleren. Snijd voor gebruik een dun plakje af en strijk het glad over je gezicht. Spoel vervolgens af. Als je huid bijzonder gevoelig is, verdun dan een druppel vers citroensap in water of rozenwater voordat je het aanbrengt en afspoelt. Een extra bonus is dat citroen ook van nature antibacterieel is, wat geweldig is om vlekveroorzakende bacteriën te bestrijden. Ook kiwi is rijk aan antioxidanten en verwent de huid tijdens het exfoliëren. Meng met een eetlepel natuurlijke yoghurt en breng aan als een gezichtsmasker. Spoel af. Papaja is zowel een antioxidant als rijk aan vitamines en bevat bètacaroteen om de genezing van de huid te stimuleren. Leg een plakje op de huid en geef het vijf minuten om in te werken voordat je het met een vochtige washand verwijdert. De zuren kunnen de gevoeligheid voor de zon verhogen, dus stel de huid nooit direct na het aanbrengen van deze vruchten bloot aan felle zon.
TIP
2

De exfoliant voor wanneer je huid vettig of gevoelig voor acne is

Denk je aan een krachtigere huidpeeling? Glycolzuur (verdund tussen 20% en 70%), is ideaal voor een huid die vatbaar is voor acne en zorgt voor een diepere, exfoliërende reiniging. Verwacht na de behandeling een gelijkmatigere huidskleur met een gladdere huid en minder puistjes. Houd er rekening mee dat je een ervaren dermatoloog moet zoeken als je van plan bent deze krachtpatser te gebruiken en zorg ervoor dat je begint met een mildere concentratie die je langzaamaan versterkt. Er zijn veel glycolzuurproducten die je dagelijks thuis kunt gebruiken en die een veel mildere concentratie van het zuur hebben (meestal ergens tussen de 2 en 10%). Deze komen vaak in de vorm van 'exfoliërende toners' of doorweekte gezichtspads waarmee je over de huid veegt, zodat de zuren aan hun werk kunnen doen om de dode cellen op te lossen.
TIP
3

Kies hiervoor als je pigmentatie hebt

Kojiczuur, salicylzuur en retinol werken allemaal goed op een oneffen huid als gevolg van overmatige blootstelling aan de zon. Maar verwacht geen onmiddellijke resultaten: het kan enkele maanden duren voordat de resultaten zichtbaar worden. Na langdurig gebruik zouden oude en nieuwe donkere vlekken verminderd moeten zijn. Je vindt deze ingrediënten in lage concentraties in gezichtscrèmes, zodat de ingrediënten hun werk kunnen doen terwijl jij je dag beleeft (of slaapt!).
TIP
4

En probeer deze als je je zorgen maakt over rimpels...

Trichloorazijnzuur (of TCA), verdund tussen 15% en 30%, is een geweldige behandeling voor rimpels omdat het dermale eiwitten stimuleert die op hun beurt de celvernieuwing stimuleren, waardoor de collageenproductie op gang komt wat uiteindelijk resulteert in een gladdere, vollere huid. Nogmaals, vraag advies aan een dermatoloog voordat je zuur in deze sterkte gebruikt.