Haar kleuren mislukt: je haar is groen

Een bekend probleem bij het kleuren van het haar is dat het haar groen kan uitslaan. Dit komt met name voor wanneer je haar lichter is en je het donkerder wilt kleuren. Hoe werkt dat nou precies? Wij leggen het je uit en laten je weten hoe je het voorkomt en wat je eraan doet, mocht het toch zover komen!

De oorzaak van groen haar

Er zijn twee belangrijke oorzaken waardoor je haar een groenige gloed kan krijgen: 1. Haar dat groen is geworden na het kleuren 2. Je haar slaat groen uit na het zwemmen

Je hebt je haar gekleurd en nu is het groen

Wanneer je haar groen uitslaat na het kleuren is dit hoogstwaarschijnlijk gebeurd nadat jij bij jouw lichte haar een donkere haarkleuring hebt gebruikt. Om dit te begrijpen hierbij een korte toelichting: Je haar kan groen worden wanneer je je haar 2 of meer tinten donkerder kleurt. Het groen worden van het haar heeft ermee te maken dat de kleur van het haar warmte mist wanneer je het donkerder gaat kleuren. Het mist kleurnuances zoals goud of koper.

Na het zwemmen is je haar groen geworden

Je hebt er misschien weleens van gehoord: een groene gloed in het haar die ontstaat door het chloorwater van het zwembad. Toch klopt dit niet. Het groen wordt namelijk veroorzaakt doordat er een koperkleurige coating om je haar wordt gelegd door het zwembadwater. Dat koperen laagje rond je haar geeft die groene kleur af. De groene gloed bij het zwemmen komt vaak doordat het haar poreus is, en er veel chloor in het water zit. Dit komt voornamelijk voor bij lichtblond tot zeer lichtblond haar. Koper in het zwembadwater ontstaat kort gezegd door het gebruik van koperen leidingen en algenbestrijders (vooral gebruikt in buitenzwembaden). Dit verklaart ook meteen waarom je haar groen kan kleuren door het douchen. In dat geval stroomt het water waarmee jij doucht door een koperen waterleiding.

De oplossing om groen haar te voorkomen

Zodra je lichter gekleurd haar meer dan twee tinten donkerder kleurt met een natuurtint (te herkennen aan de enkele cijfers op de verpakking, dus 8.0, 9.0, 1.0 enzovoorts) kan het eindresultaat voor een groene of grauwe nuance zorgen. Dit gebeurt omdat er geen geel of oranje pigment meer aanwezig is om het groen te neutraliseren. Bekijk hieronder de kleurenbalk om een beeld te krijgen van de verschillende haarkleurhoogtes en hun bijbehorende kleurnummers.
06 Kleurenbalk 1170x
Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het voorpigmenteren van je haar. Omdat iedereen ander haar heeft en een ander gewenst kleurresultaat wil, is de manier waarop deze behandeling toegepast moet worden voor iedereen verschillend. Wij raden daarom aan om altijd contact op te nemen met ons Consumer Care Team. We geven je graag persoonlijk advies. Wanneer je jouw haar 1 tint donkerder wil gaan kleuren kan je kiezen om een goud nuance te gebruiken om te voorkomen dat het haar groen wordt. Een goudnuance herken je aan het cijfer 3 achter de punt, bijvoorbeeld 6.3.

Wil je je haar beschermen tijdens het zwemmen? Draag dan een badmuts. Het haar verzorgen door het gebruiken van een conditioner met siliconen, bijvoorbeeld Elvive Extraordinary Oil Conditioner met Fijne Kokosolie, is ook een optie. De siliconen vormen dan een beschermend laagje om je haren. Een haarmasker of een leave-in zijn ook opties om het haar te beschermen.

Tips om de groene kleur uit je haar te krijgen

We schreven het al eerder: groen kan je neutraliseren met een roodtint. Is jouw haarkleuring groen uitgeslagen? Breng dan over je gekleurde haar nog een kleuring aan met rood pigment, herkenbaar aan het cijfer .6 op de verpakking, bijvoorbeeld Préférence Vivids 5.664 Cherry Red Notting Hill. Het eindresultaat zal dan ook een roodtint in het haar zijn.

Wil je je haar liever niet nog een keer kleuren? Je krijgt de groene gloed ook uit je haar door het intensief te wassen. Dat doe je als volgt:

• Breng een milde, verzorgende iedere-dag shampoo aan op droog haar.
• Dek het haar af met huishoudfolie of een plastic zak.
• Laat het 15 minuten inwerken.
• Spoel de shampoo uit.
• Breng op handdoek droog haar een verzorgende crèmespoeling aan welke niet geschikt is voor gekleurd haar. Laat dit 10 tot 15 minuten inwerken.
• Mocht het nodig zijn, dan herhaal je de stappen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt.