Hoe rimpels in het gezicht verminderen?

Rimpels en fijne lijntjes zijn een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, maar je kunt dit proces wel vertragen en rimpels verzachten of voor een poos verwijderen. Daar zijn verschillende opties voor: van goede huidverzorging met bijvoorbeeld retinol tot gerichte behandelingen zoals Botox of laserbehandelingen.

Hiernaast is het belangrijk om je mimiek in de gaten te houden; bij herhaaldelijk en overdreven gebruik van je gezichtsspieren ontstaan er lijnen. Bovendien spelen ook factoren zoals UV-licht en rook mee.

Lees hier alles over het verwijderen van rimpels.

Hoe ontstaan rimpels?

Rimpels worden veroorzaakt door herhaaldelijk gebruik van bepaalde spieren, vooral door simpele gezichtsuitdrukkingen. Fijne lijntjes zijn daarbij een onvermijdelijk onderdeel van het verouderingsproces, maar toch kun je op bepaalde dingen letten en dagelijkse gewoonten proberen te vermijden die rimpels veroorzaken. Denk hierbij aan:

- Opletten op de manier waarop je make-up, vooral oogmake-up zoals mascara, aanbrengt en proberen geen overdreven uitdrukkingen te maken, zoals de wenkbrauwen enorm optrekken zodat je vouwen krijgt in je voorhoofd. Probeer dit in de gaten te houden tijdens het opmaken voor de spiegel;

- Probeer niet te veel je lippen samen te knijpen, dit gebeurt meestal als je rookt of uit een rietje drinkt dus vermijdt dit idealiter;

- In plaats van alleen maar naar beneden te turen op je telefoonscherm, waardoor je nekrimpels krijgt, probeer wat minder op je telefoon te zitten en kijk ook meer naar boven, bijvoorbeeld naar de bomen en de lucht tijdens een fijne ochtend- of avondwandeling;

- Knijp niet te veel met de ogen; kraaienpootjes en andere lijnen rondom de ogen ontstaan doordat je te veel met de ogen knijpt en dit kan ook komen omdat je geen bril draagt terwijl je die misschien wel nodig hebt, overdag een zonnebril dragen tegen fel zonlicht helpt ook tegen overbodig veel knijpen met de ogen;

- Houd rekening met bepaalde omgevingsfactoren zoals blootstelling aan de zon die het verouderingsproces versnellen waardoor rimpels, zonschade en een minder elastische huid ontstaan.

Rimpels zelf tegengaan

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus bescherm en verzorg je huid goed. Dit kan rimpels en lijntjes verzachten en vertragen:

- Draag een goede breedspectrum SPF, smeer om de twee uur bij en blijf op de heetste momenten van de dag uit de volle zon;

- Hydrateer de huid, want voldoende vocht houdt de huid gezond en zal ook de verschijning van fijne lijntjes verzachten;

- Vermijd (zoals hierboven al vermeld) te veel herhaalde bewegingen;

- Investeer in een goede skincare routine met topische retinoïden, waar vitamine A het actieve ingrediënt is. Vitamine A is bewezen om rimpels tegen te gaan en collageen te stimuleren voor een stevige huid. Plus investeer in antioxidanten zoals vitamine C die de huid helpt beschermen tegen vrije radicalen.

De behandeling van rimpels

Er bestaat geen magische formule waardoor je in één klap van je rimpels af bent, maar er zijn een aantal effectieve, klinisch bewezen strategieën die de verschijning van rimpels zeker voor een periode minimaliseren.

Botox behandeling

Zogenaamde ‘dynamische rimpels’ (ontstaan door het veelvuldig samentrekken van spieren) kunnen goed behandeld worden met neurotoxine-injecties met bijvoorbeeld Botox.

Laserbehandeling rimpels

Laserbehandelingen voor huidvernieuwing kunnen rimpels optisch verwijderen. Afhankelijk van het type laser dat wordt gebruikt door de specialist en hoe goed jouw lichaam op de behandeling reageert, kunnen laserbehandelingen de verschijning van diepe rimpels verminderen. Daarnaast kan het redelijk diepe rimpels gladstrijken en milde rimpels volledig verwijderen.

Chemische peeling

Chemische peelings kunnen fijne lijntjes en rimpels, maar ook acne, littekens, een ongelijkmatige huidskleur en andere oneffenheden verminderen of verzachten. Verschillende chemicaliën zoals AHA of BHA bepalen de diepte van je peeling. Bespreek dit altijd van tevoren met je behandelaar voor het juiste advies.

Filler behandeling

Fillers met bijvoorbeeld hyaluronzuur zijn gelachtige substanties die net onder de huid worden geïnjecteerd. Ze kunnen lijnen en diepe rimpels opvullen. Het voordeel van ‘dermale vullers’ is dat ze rimpels optisch kunnen wissen zonder operatie of downtime.

Microneedling bij rimpels

Microneedling stimuleert de aanmaak van collageen in de huid. De achterliggende gedachte is dat de speldenprikken van de procedure lichte huidbeschadiging veroorzaken en de huid hierdoor nieuw collageenrijk weefesel produceert. Als gevolg hiervan heeft het nieuwe huidweefsel een meer egale toon en textuur met minder lijnen.
{ "@context": "https://schema.org/", "@type": "WebPage", "speakable": { "@type": "SpeakableSpecification", "cssSelector": ["speakable-content"] }, "url": "https://www.loreal-paris.nl/hoe-rimpels-in-het-gezicht-verminderen" }
{ "@context": "http://schema.org", "@type": "BreadcrumbList", "itemListElement": [ { "@type":"ListItem", "position": 1, "item": { "@id": "/", "name": "Home" } } , { "@type":"ListItem", "position": 2, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/tips-en-trends", "name": "Tips en Trends" } } , { "@type":"ListItem", "position": 3, "item": { "@id": "https://www.loreal-paris.nl/hoe-rimpels-in-het-gezicht-verminderen", "name": "hoe-rimpels-in-het-gezicht-verminderen" } } ] }