Probiotics For Skin Welcome To The World Of Friendly Bacteria Article

Probiotica – Wat doen deze vriendelijke bacteriën voor je huid?

We hebben allemaal wel eens gehoord over probiotica in ons voedsel. Maar hoe zit het met probiotica voor onze huid? In dit artikel lees je er alles over.

TIP
1

Wat zijn microbiotica?

Microbiotica zijn onze microbiële flora – maar liefst 100.000 miljard micro-organismen, bacteriën, gisten, schimmels en virussen die onze huid koloniseren. We bestaan voor ongeveer 90% uit bacteriën. Sommige zijn schadelijk, maar de meeste zijn 'jusit heel erg nuttig. Onze microbiotica beginnen zich te vormen bij onze geboorte, als eerste op onze huid, in onze haarzakjes en talgklieren. We hebben allemaal verschillende microbiotica – je kunt het zien als een tweede, identificeerbare genetische code. In totaal wegen de microbiotica per mensenlichaam tussen de één en vijf kilo. Ze zitten voornamelijk in onze darmen en voeden zich met wat we eten en drinken. Het zijn geen ongewenste parasieten maar eerder levende organismen die veel goeds voor ons doen! Ze houden ons gezond en houden onze huid in goede conditie.
 
TIP
2

Wat doen microbiële flora voor onze huid?

Deze microben zijn essentiëel voor een gezonde huid. Onze cutane microbiotica vormen een barrière die ons beschermt tegen invloeden van buitenaf, infecties, ontstekingen en net als onze darmflora, tegen bepaalde ziekten. Sommige van deze bacteriën hebben antioxiderende eigenschappen. Op korte termijn houden ze onze huid in goede conditie en op langere termijn gaan ze huidveroudering tegen. Als deze vriendelijke bacteriën in balans zijn helpen ze onze huid om te regenereren, gezond te blijven en er langer jong uit te blijven zien.
 
TIP
3

Waarom hebben we probiotica nodig?

Onze leeftijd, geslacht, het klimaat en genetische factoren beïnvloeden onze microbiotica. Directe omgevingsfactoren tellen echter ook mee – agressieve zeep of scrubs en conserveermiddelen kunnen ervoor zorgen dat onze bacteriële flora op hol slaat. Hierdoor doden ze niet alleen de schadelijke bacteriële indringers, maar ook de goede! Hoewel onze bacteriële flora zichzelf kan regenereren, kan het systeem overbelast raken door voortdurende blootstelling aan externe factoren. En dan slaan de bacteriële flora op hol.
 
TIP
4

Bescherm de vriendelijke bacteriën van je huid

5 regels om huidvriendelijke bacteriën te beschermen:

- Vermijd samentrekkende reinigingsproducten, die bijvoorbeeld salicylzuur bevatten.

- Reinig 's ochtends met een lotion in plaats van schuimgel en spoel je gezicht daarna met water. Dit beschermt de bacteriën die zich 's nachts hebben vermenigvuldigd. Reinig 's avonds met een melk in plaats van een gel of micellair water, die beide meestal agressiever zijn voor de huid.

- Ga voor producten die geen of weinig conserveringsmiddelen bevatten, zoals verzorgingsproducten op oliebasis of producten in kleine verpakkingen. Hoe kleiner de verpakking, hoe minder conserveringsmiddelen!

- Vermijd gloeiend heet water, dit kan de huidflora doden. Probeer je watertemperatuur tussen de 32 - 34°C te houden.

- Gebruik zo min mogelijk antibacteriële handgels. Deze gels gaan vermenigvuldiging van onze flora tegen

- Je kunt het beste een zachte zeep gebruiken.

 
TIP
5

En hoe zit het met cosmetische probiotica?

Bepaalde cosmetische bestanddelen zorgen voor een goed evenwicht in onze huidflora, zodat onze huidcellen en bacteriën in harmonie leven. Het microbioom van onze lichaamshuid is het kwetsbaarst, maar wel het gemakkelijkst te verzorgen. Hyaluronzuur stimuleert bijvoorbeeld de aanmaak van peptiden, die goed zijn in het vernietigen van schadelijke bacteriën. Verder is er prebiotica dat de probiotica voedt, deze zijn van nature in onze huid aanwezig. Maar het allerbelangrijkste: een analyse van de microbiotica van de huid kan helpen om geschikte verzorgende en kalmerende producten te vinden voor verschillende huidaandoeningen, zoals een atopische huid.