A Guide To Busting Dark Patches Of Skin Hero

Een gids voor het wegwerken van donkere huidvlekken

Maak je niet teveel zorgen over vervelende bruine vlekjes (ofwel pigmentvlekken) die op je gezicht, decolleté en handen verschijnen bij het ouder worden. Met de juiste routine kan je deze wegwerken en voorkomen dat er nieuwe verschijnen. In deze gids vertellen we je hoe je dat het beste aanpakt.

TIP
1

Zijn donkere vlekken ouderdomsvlekken?

Levervlekken (hyperpigmentatie) zijn het resultaat van een overproductie van melanine, het molecuul dat de huidskleur bepaalt. Dit teveel kan het gevolg zijn van een aantal factoren, waaronder overmatige blootstelling aan de zon, veroudering of een hormonale stoornis (het zwangerschapsmasker is hier een bekend voorbeeld van). Er is ook post-inflammatoire hyperpigmentatie, die optreedt na het genezen van een vlek, insectenbeet of ander trauma op de huid. Pigmentatie komt het meest voor op een lichte huid in de vorm van grote sproeten en verschijnt vaak op delen van het lichaam die regelmatig blootgesteld zijn aan de zon, zoals het gezicht, het decolleté en de achterkant van de handen. Dat wil echter niet zeggen mensen met een donkere huid deze vlekken niet kunnen krijgen. Bij hen manifesteren deze zich vaak als verkleurde, oneffen plekken. Zulke vlekken kunnen worden behandeld door een dermatoloog of thuis worden aangepakt met verschillende soorten cosmetica.
TIP
2

Voorkomen is beter dan genezen...

Om te voorkomen dat deze donkere vlekken überhaupt verschijnen, is het essentieel dat je oplet bij zonnig weer. Het is cruciaal om een zonnebrandcrème te gebruiken die beschermt tegen zowel uva- als uvb-stralen. Vergeet niet om ook wat crème aan te brengen op je nek, hals en handen, want de huid is hier veel dunner en heeft dus echt extra bescherming nodig. En zoek de schaduw op wanneer de zon op zijn sterkst is tussen 12.00 en 15.00 uur.
TIP
3

Thuisbehandelingen...

Er zijn tal van crèmes en serums tegen pigmentvlekken verkrijgbaar op de markt of bij dermatologen. Hiermee kun je de zichtbaarheid van levervlekken verminderen, meestal door ze te vervagen en lichter te maken. Deze behandelingen zijn gebaseerd op drie soorten actieve ingrediënten:

- Tyrosinaseremmers: Dit zijn verlichtende actieve ingrediënten die de melanineproductie verminderen. Arbutine, L-niacide, kojinezuur, glabridine, vitamine C en rucinol zijn hier veel voorkomende voorbeelden van.

- Antioxidanten: Deze herstellen de schade veroorzaakt door de zon. Oxidatie kan leiden tot een toename van huidpigmentatie. Antioxidanten bieden hier bescherming tegen. Vitaminen E en C en polyfenolen zoals groene thee, olijf- en druivenextracten zijn hier allemaal goede voorbeelden van. Het is ook de moeite waard om je dieet een boost te geven met antioxidanten. Kies voor bosbessen, gojibessen, pecannoten, bruine bonen of zelfs pure chocolade.

- Actieve ingrediënten die werken als een scrub: Deze helpen de huid regenereren en versnellen de celvernieuwing. Gebruik AHA's of BHA's zoals glycolzuur, melkzuur en salicylzuur.