The Skincare Routine You Need In Your Life Post Baby Hero

Vitamine A, de persoonlijke lijfwacht van onze huid

Misschien wist je al dat vitamine A ons helpt om in het donker te zien. Maar wist je dat deze vitamine ook een essentiële rol speelt voor de huid? Hier lees je meer over deze multifunctionele vitamine.

TIP
1

Vitamine A onder de microscoop

Vitamine A verwijst naar een groep stoffen die allemaal vergelijkbare structuren en eigenschappen hebben, waarbij retinol een van de meest bekende is. Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem, helpt ons te zien bij weinig licht en houdt de huid gezond. Er zijn twee vormen: vitamine A zelf wordt aangetroffen in zuivelproducten, eieren, vislever en vlees. De tweede vorm is bètacaroteen, ok bekend als provitamine A. Het lichaam zet dit molecuul, dat voornamelijk in fruit en groenten zit (vooral in wortelen, tomaten, abrikozen, spinazie, veldsla en paprika) zelf om in vitamine A.
 
TIP
2

Vitamine A gaat veroudering tegen

Retinol kan, net als vitamine C en hyaluronzuur, effectief ingezet worden tegen rimpels en een slappe huid. Vitamine A heeft een exfoliërende werking op het huidoppervlak en maakt de huid zowel egaal als helder. Het werkt ook op een dieper niveau door de productie van elastine en de synthese van collageen te stimuleren, stoffen die van binnenuit de huid ondersteunen, opvullen en verstevigen Het stimuleert op die manier ook de groei van huidcellen. Het normaliseert ook de bloedstroom en is daarbij effectief bij de behandeling van aandoeningen zoals rosacea. Vitamine A heeft tevens het buitengewone vermogen om de celwerking te balanceren, waardoor cellen zich gedragen alsof ze jonger zijn. Hierdoor krijgt je huid een jonger uiterlijk.
 
TIP
3

De antioxiderende werking van vitamine A

Niet alle bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Een gedeelte wordt ook gebruikt als een effectieve antioxidant die de huid helpt beschermen tegen zonlicht en oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen. Zo zorgt deze vitamine er ook voor dat de huid minder snel veroudert. Vitamine A is daarom ook vaak onderdeel van voedingssupplementen die zijn ontworpen om de huid voor te bereiden op zonnebaden. Vitamine A helpt ook bij het reguleren van de productie van melanocyten, de melanineproducerende cellen in de onderste laag van de opperhuid. Dit vermindert de intensiteit van eventuele levervlekken die kunnen verschijnen naarmate je ouder wordt.