The Battle Against Frown Lines Hero

Wat zijn slaaplijntjes?

Naast expressielijnen kun je op je gezicht ook te maken krijgen met slaaplijntjes. Deze lijntjes kunnen als we ouder worden op elk moment op het gezicht verschijnen, waarna ze niet meer weggaan. Maar kunnen we slaaplijntjes ook voorkomen of er vanaf komen?

TIP
1

Slaaplijntjes

Slaaplijntjes verschijnen meestal pas als je we 45 of 50 gepasseerd zijn, omdat de huid dan niet meer zo elastisch is. Op deze leeftijd is de lederhuid brozer en kunnen er gemakkelijk rimpels ontstaan. Slaaplijntjes ontstaan door het gewicht van je hoofd op het kussen als je op je buik of zij ligt, waardoor je huid plooit. Op een jonge, stevige huid gaan verdwijnen deze plooien weer snel. Op een rijpere huid worden slaaplijntjes in de loop van de tijd echter geaccentueerd. Verschillende van deze rimpels kunnen dan permanent op je gezicht te zien zijn: een verticale op je wangen, een bij je kraaienpootjes en een diagonale op je voorhoofd. Slaaplijntjes zijn echter zeker niet onvermijdelijk!
TIP
2

Slaaplijntjes voorkomen

Op je rug slapen is de eenvoudigste oplossing! Sommigen vinden het echter lastig om in die positie te slapen. Daarnaast blijft het probleem  ontstaan als je 's nachts beweegt zonder het te beseffen. Om dit tegen te gaan kun je een beschermende slaapmuts of een hoofdsteun gebruiken, wat kan werken zolang je ook een vochtinbrengende crème aanbrengt voor het slapen gaan. Slapen op satijnen lakens kan de vorming van slaaplijntjes ook verminderen, want satijn kreukt de huid veel minder dan polyester of katoen. In plaats van te investeren in nieuwe lakens kun je je kussen ook in een satijnen sjaal wikkelen!
TIP
3

Slaaplijntjes behandelen

Slaaplijntjes zijn volgens dermatologen iets anders dan expressielijntjes, en kunnen daarom niet op exact dezelfde manier worden behandeld. Expressielijnen kun je behandelen met bijvoorbeeld een anti-agingcrème, maar dit geldt niet voor slaaplijntjes, want deze worden niet veroorzaakt door het herhaaldelijk samentrekken van de gezichtsspieren. Sommige behandelingen hebben dus geen effect op slaaplijntjes. Om ze echt goed aan te pakken is er maar één oplossing: Hyaluronzuur! Dagelijks gebruik van een crème op basis van hyaluronzuur vult je huid op waardoor slaaplijntjes worden verminderd.