Haar kleuren mislukt: je haar is oranje

Is het kleuren van je haar mislukt en is je haar oranje uitgeslagen? Dat kan gebeuren. Een oranje kleur komt het meest voor bij het lichter maken van het haar. Geen paniek, want we hebben de tips hoe je dit probleem weer oplost.

De oorzaak van oranje haar

Het kan voorkomen dat je haar oranje of geel is geworden na het lichter kleuren van je haar. De oorzaak hiervan heeft te maken met de kleurpigmenten in je haar. In dit artikel vind je er een uitgebreide uitleg over. Je haar bevat twee kleurpigmenten: de natuurtint (eumelanine) en de ondertoon (feomelanine). Eumelanine bepaalt hoe donker je haar is, van licht tot donker, en bevat primaire kleuren. Dit vertegenwoordigt je natuurtint. Feomelanine is verantwoordelijk voor de nuances in het haar die zichtbaar worden wanneer je je haar lichter maakt. In bruin haar zit veel rood/oranje pigment en in blond haar zit veel geel pigment. Kijk maar eens naar onderstaand overzicht: In de meeste gevallen is alleen de natuurkleur zichtbaar. Dat wil zeggen dat er wel gele, oranje of rode kleurpigmenten in je haar zitten, maar dat het haar voldoende pigment van de natuurtint bevat om dit te neutraliseren. Dit heeft als gevolg dat je normaal gesproken deze kleurpigmenten niet of nauwelijks ziet in jouw natuurlijke haarkleur.
05 Ondertonen 1170x

Wat gebeurt er nu bij het lichter kleuren van het haar?

De ondertoon van het haar, de feomelanine, licht langzamer op dan de natuurtint. Als je je haren kleurt, kan het gebeuren dat de twee pigmenten niet meer tot elkaar in verhouding staan. Dat is het moment waarop de oranje ondertoon zichtbaar wordt. Wanneer je je haar lichter maakt zal er kleurpigment zoals rood, oranje of geel zichtbaar worden in het haar, afhankelijk van hoe licht of donker je haar is. We geven een voorbeeld om dit proces beter uit te leggen. Stel, je hebt van jezelf donkerblond haar, dat je lichter wilt maken. Tijdens het lichter maken komt er oranje pigment vrij dat in je blonde haar zit, ook al zie je dit normaal gesproken niet.

Oranje gloed door invloed van buitenaf

De oranje gloed komt niet alleen maar naar voren bij het lichter maken van het haar met een haarkleurproduct maar kan ook veroorzaakt worden door invloeden van buitenaf. In de zomer wordt je haar vaak door de UV-straling van de zon en ook door het zoute zeewater wat lichter. Soms zijn we daar blij mee, maar goed voor je haren is het niet. Gebruik daarom kleurbeschermende haarproducten zoals de haarverzorging van Elvive Color Vive, speciaal ontwikkeld voor gekleurd haar. Deze haarproducten beschermen het haar tegen de schadelijke UVA en UVB-straling.

De oplossing om oranje haar te voorkomen

Zoals je hebt kunnen lezen, is het zichtbaar worden van de geel/oranje gloed in je haren een chemisch proces dat te maken heeft met de verschillende kleurpigmenten in het haar. Ben je voor het kleuren van je haar bang dat het oranje uit zal slaan? Dan kun je altijd even contact opnemen met ons Consumer Care Team. Onze haarkleurexpert geven je graag persoonlijk advies. Om te voorkomen dat je haren een oranje gloed krijgen door invloeden van buitenaf, kun je het beste deze tips volgen:

• Bescherm je haren tegen de zon door op zonnige dagen een hoed of pet te dragen;
• Gebruik de Elvive Color Vive beschermende crème, een leave-in met UV bescherming;
• Stel je haar zo min mogelijk bloot aan het zoute zeewater. Mocht je haar wel blootgesteld zijn aan zout zeewater, spoel het hierna dan goed uit met water.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Toch kan het bij het lichter kleuren van je haar in een enkel geval voorkomen dat het haar alsnog een oranje gloed krijgt. Dat heeft onder andere te maken met je haarconditie. Dat is vervelend, maar gelukkig is hier wel een oplossing voor.

Tips om de oranje kleur uit je haar te krijgen

Heeft je haar onverwachts toch een ongewenste gloed gekregen? Dan kun je die oranje kleur neutraliseren met een haarkleuring met een asnuance of een natuurtint. Dit kan alleen op gelijke kleurhoogte. Heb je dus bijvoorbeeld lichtblond haar, dan kun je de oranje kleur dus alleen met een lichtblonde haarkleuring met asnuance neutraliseren. Een asnuance herken je aan het cijfer "X.1". Dit is het tweede cijfer van het kleurnummer op de verpakking. Wil je de oranje gloed in jouw lichtblonde haar neutraliseren? Kies dan bijvoorbeeld voor Excellence Cool Crème 8.11. Een natuurtint herken je aan het ronde cijfer, bijvoorbeeld 8.0 lichtblond. Bekijk de kleurenbalk hierboven om te bepalen welke natuurtint jouw haar heeft. Vind je het lastig om dit te bepalen? Neem dan gerust contact op met ons Consumer Care Team. Deel een goed belichte foto van jouw haarkleur, dan kijken onze haarkleurexperts met je mee!