My Skis Are Prepped But What About My Skin Hero

Wat doet een peeling voor de huid?

Antirimpelcrème, hydraterend serum, zuiverende gezichtsmaskers: ze maken allemaal deel uit van je gebruikelijke beauty routine. Maar je zal ongetwijfeld wel hebben opgemerkt dat sommige puistjes en fijne lijntjes hiermee je toch blijven ergeren. Dan is het tijd om de wereld van de 'peeling' te verkennen!

TIP
1

Wat houdt een 'peeling' juist in?

Peeling is een cosmetische procedure waarbij chemische exfolianten op de huid worden aangebracht om celregeneratie te stimuleren. De meeste van deze chemicaliën lossen keratine op, het belangrijkste eiwit dat in de bovenste laag van de epidermis wordt aangetroffen. Peeling verwijdert dode huidcellen, regenereert de huid en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Het helpt eventuele onregelmatigheden weg te werken, de kleur van je huid te egaliseren en op te helderen, de structuur van de huid glad te maken en haar soepelheid te verbeteren.
TIP
2

Een oppervlakkige peeling voor een stralende huid

Hoe kan je achterhalen of je huid al dan niet een peeling nodig heeft? Als je poriën erg zichtbaar zijn, je huid dof en vaal is, of als je acnelittekens hebt die maar niet weggaan, dan kan je een peeling overwegen. Een oppervlakkige peeling heeft alleen invloed op de bovenste laag van de opperhuid. Alleen erkende dermatologen of plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in oppervlakkige chemische peelings mogen deze behandeling toepassen. Het een procedure, vaak op basis van glycolzuur, een rietsuikerderivaat, die zo snel gebeurd is dat je het zelfs tijdens jouw lunchpauze kan laten uitvoeren. Het laat de huid er een beetje rood uitzien, maar je kunt direct daarna make-up aanbrengen. Om acne of lichte littekens te behandelen, krijgt een peeling op basis van salicylzuur de voorkeur. Voor pigmentatieproblemen gebeurt de behandeling best op basis van het actieve bestanddeel genaamd 'kojiczuur'. Het resultaat ? Oppervlakkige peelings stimuleren de celvernieuwing en ontdoen de huid van dode cellen en geeft de huid een onmiddellijke, maar tijdelijke, frisse 'glow'.
TIP
3

Een 'medium peeling' om de kleur van je huid te egaliseren

Hoe kan je achterhalen of je huid al dan niet een peeling nodig heeft? Wanneer pigmentvlekken talrijk of zeer zichtbaar zijn, wanneer je huid diepe littekens en rimpels vertoont, of wanneer je huid erg aan stevigheid verliest, dan kan je een 'medium peeling' overwegen. Medium peelings zijn op basis van trichloorazijnzuur (ook wel TCA genoemd) en worden toegepast door erkende dermatologen of plastisch chirurgen. Dit chemische bestanddeel brandt de epidermis evenals de bovenste laag van de dermis weg. Door de huid zodanig 'aan te vallen', stimuleert het de celregeneratie en de aanmaak van collageen. De kleur van je huid zal bruin worden, en zal ook gaan schilferen en korstjes vertonen voor een duurtijd van zo'n 7 dagen. Er zal echter een frisse, nieuwe huid aangemaakt worden. Het resultaat ? Met medium peelings worden pigmentvlekken, matige littekens en rimpels verwijderd. Deze techniek kan ook op de handen en decolleté worden toegepast.