Bruin haar? Kies de ideale kleur bruin voor een look die bij je past

Het is een klassieke haarkleur, bruin, maar je kunt er ook heel veel kanten mee uit. Er bestaan namelijk verschillende soorten bruine haarverf: van goudbruin tot asbruin, van een zachte toffeetint tot chocoladebruin met een rode zweem. Niet elke tint zal even mooi staan bij jouw huidskleur, en het is dan ook slim om hiermee rekening te houden voordat je jouw haar thuis een totaal nieuwe bruinkleur geeft. Of je nu een volledig nieuwe haarkleur wil uitproberen of je natuurlijke hazelnootkleurige haar iets meer leven en glans wil geven, hier ontdek je wat te doen voor een mooie bruine haarkleur.

Hoe de beste bruine haarkleur te vinden voor jouw huidtint

Afgaan op je huidskleur, is een goede manier om te bepalen of een bepaalde bruine haarkleur ook daadwerkelijk flatterend zal uitpakken. Daarbij bekijk je hoe de ondertoon van jouw huid zal werken met de haarkleur die je kiest. De vuistregel is: kies een bruintint met ondertonen die tegengesteld zijn aan de ondertoon van je huid. Doorgaans betekent dit: koelere tinten voor een warmere huid en warmere tinten voor een koelere huid. Er bestaat een snelle truc om de ondertoon van je huid te identificeren: draai je pols om en bekijk je aderen. Zijn ze meer groen? Dan heeft je huid een warme ondertoon. Zijn ze meer blauw? Dan heb je waarschijnlijk een koelere ondertoon. Een combinatie kan ook, en dan is je ondertoon neutraal.

De beste bruine haarkleur voor een huid met warme ondertonen

Heeft je huid een warme ondertoon dan zullen neutrale (zoals Excellence Crème 5 Lichtbruin) en koele bruintinten (zoals Excellence Cool Crème 3.11 Ultra As) zeker mooi staan bij je gezicht. Deze tinten lichten je huid op en doen gelige ondertonen in de huid iets crèmiger lijken voor een zachter effect.

De beste bruine haarkleur voor een huid met koele ondertonen

Als je huid koele ondertonen vertoont dan kunnen warme tinten zoals amber, kastanje, karamel, met blonde highlights, goudbruin of warm-rood heel veel voor je huid en gezicht betekenen. Kies een van deze sprekende haarverfkleuren om je koele huidskleur te complementeren.

De beste bruine haarkleur voor een huid met neutrale ondertonen

Met een neutrale huidskleur heb je geluk, want qua bruintint kun je dan kiezen wat je maar wil. Probeer met een neutrale ondertoon in de huid gerust elke kleur bruin uit en experimenteer erop los. Van een klassiek middenbruin tot trendy ‘nude haar’. Keuze te over. Bij twijfel is een bruine haarkleuring uit de Excellence Universal Nudes een veilige en mooie keuze. Het voordeel van de bruintinten in deze collectie is dat het bestaat uit een speciale melange van koele en warme nuances die alle huidskleuren staan en natuurlijk ogen. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je met onze virtuele try-on snel en eenvoudig zien of een kleur je zal staan. Op basis hiervan kun je ook de juiste haarverf kiezen om in het comfort van je eigen huis aan te brengen.
Visuals SEO Content Juni ArticlePages Excellence 1170x550pxjpg Master

Waarop letten als je je haar voor het eerst bruin verft?

Het is belangrijk om bepaalde zaken in de gaten te houden voordat je thuis aan het verven slaat. Namelijk het volgende:

- Verf je natuurlijke haarkleur niet té donker of té licht
Beperk je haar zelf thuis verven tot twee tinten donkerder of één tint lichter dan je natuurlijke haarkleur. Wie voor donkerder gaat, heeft een grote kans om dezelfde kleur te krijgen als die op de voorkant van een verpakking met een foto wordt weggeven. Dat komt omdat je niets wegneemt van je basiskleur. Maar als je een stuk lichter tracht te gaan dan kan het nog weleens anders uitpakken. Voor drastische (en zeker ook permanente) kleurveranderingen is het belangrijk je vooraf extra goed in te lezen.

- Kiezen voor de soort haarverf
Er bestaan drie hoofdtypen haarverf: uitwasbaar, semi-permanent en permanent, met allemaal een andere levensduur. Een goede semi-permanent zoals L’Oréal Paris’ Casting Crème Gloss houdt ongeveer tot achtentwintig wasbeurten aan. Een permanente haarkleur blijft, zoals de naam aangeeft, zitten en zal alleen een beetje vervagen naarmate de tijd verstrijkt.

- Bereid je haar voor
Het is raadzaam om je haar minimaal 24 uur voor het verven niet te wassen. Natuurlijke oliën op de hoofdhuid zullen huid en haar beschermen zodat de kans op een gevoelige reactie verkleint. Bovendien, de oliën op je hoofdhuid zorgen er in combinatie met de meeste haarkleuringen voor dat de haarkleuring beter hecht en je een mooier kleurresultaat bereikt. Verder is het van groot belang om de instructies op de verpakking nauwgezet te volgen.

- Investeer in nazorg
Je haarkleur blijft langer en mooier zitten als je je haar na het verven goed verzorgt. Kies daarom voor een shampoo speciaal bedoeld voor gekleurd haar evenals een ultra-hydraterend masker of behandeling die overmatige droogte of schade door dagelijkse agressies herstelt. Probeer het ook wat rustiger aan te doen met hittetools zoals föhn en straightener. Hierdoor zal je haar glanzend en gezond blijven, en zal je zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van de rijke bruine haarkleur van je dromen.