Hoe helpt vitamine C poriën te verkleinen?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat poriën niet letterlijk verkleind worden. Hoe groot of hoe klein je poriën zijn, is grotendeel genetisch bepaald. Maar poriën kunnen wel zichtbaar kleiner ogen door op de juiste manier voor de huid te zorgen. Met de juiste verzorging lijkt de huid meer verfijnd en poriën bijna onzichtbaar. Wist je bovendien dat naarmate de huid veroudert poriën meer kunnen opvallen? Hier kun je met de juiste huidverzorging op inspelen. Vitamine C is zo’n steringrediënt met geliefde huid verhelderende- en verfijnende eigenschappen.

Wat veroorzaakt grove poriën?

Mensen met een van nature vettere huid hebben meestal grotere poriën dan mensen die geboren zijn met een droge huid. Maar poriën kunnen wel groter en grover lijken als ze verstopt zitten. Daarom is het voor de gewenste optisch kleinere poriën belangrijk de huid goed te reinigen. Dit kan met een dagelijkse wasbeurt (misschien zelfs ’s ochtends en ’s avonds, en ook na het sporten), met exfoliërende zuren en met een ingrediënt zoals vitamine C die de huid ook opheldert. 

De belangrijkste oorzaak van vergrote poriën is overmatige talgproductie (wat dus vaker voorkomt bij een vette en gecombineerde huid). Elke porie bevat een talgklier (olie) die talg afscheidt. En wanneer talgklieren overtollige talg produceren, leidt dit tot een vette huid. Hoewel talg werkt als een natuurlijke ‘vochtinbrengende crème’ voor de huid is overproductie problematisch als je de huid zuiver en glad wil houden met verfijnde poriën.

Hoe kun je poriën verkleinen? 

Technisch gezien kun je poriën dus niet verkleinen, maar je kunt er wel voor zorgen dat ze veel verfijnder ogen. Namelijk door goed voor je huid te zorgen. Hoe vitamine C hierbij kan helpen? Topische vitamine C kan helpen bij een acne-gevoelige huid omdat het overtollig talg helpt tegengaan. Bovendien helpt vitamine C ook tegen zonschade, wat eveneens een trigger (UV-licht) kan zijn voor acne met daarbij grove poriën. Gebruik daarom puur vitamine C en SPF.

De beste verzorging voor een vette huid (met vitamine C)

Het is gemakkelijk om te vergeten je huid tweemaal daags te reinigen. Dat hoeft niet uit te maken, want elke huid is anders. Maar probeer bij een zeer vette huid eens zowel ’s ochtends als ’s avonds met de juiste producten voor jouw huidtype te reinigen. Op een goed gereinigde huid met schone poriën zullen die poriën ook kleiner lijken. Gebruik bij het wassen warm water in plaats van heet water om irritatie te verminderen. En vergeet niet dat te hard of te vaak scrubben kan leiden tot ontstekingen en meer zichtbare poriën, dus spring voorzichtig en zacht om met je huid. 

Voor het optisch verkleinen van je poriën kun je wel exfoliërende zuren gebruiken: salicylzuur en andere BHA’s dringen wat dieper door in de opperhuid dan andere exfolianten. Daarom werken ze goed voor mensen met een vettere huid.

Poriën verkleinend serum

Poriën-verfijnend serum is hier dus de juiste term. Huidverzorgingsproducten met vitamine C kunnen het optisch verkleinen van poriën ondersteunen door overtollig talg tegen te gaan en schade door bijvoorbeeld UV en vervuiling te verminderen. 

Het juiste vitamine C serum past naadloos binnen een huidverzorgingsroutine die poriën zichtbaar minimaliseert. Een mooi vitamine C-serum stimuleert een heldere huid. Iedereen – ongeacht grote of kleine poriën – kan baat hebben bij een vitamine C-serum, omdat het een gezond-uitziende huid bevordert. Het liefst kies je daarbij voor puur vitamine C. 

Deze belangrijke vitamine en antioxidant vermindert eveneens hyperpigmentatie, ook wel donkere vlekken of pigmentvlekken genoemd Daarom zal het gebruik van dit type serum met krachtpatser vitamine C je helpen donkere vlekken te verminderen, poriën zichtbaar te verkleinen en een stralende, gezonde huid te krijgen.