Wat moet je weten over vitamine C en zon?

Het combineren van een vitamine C-serum en een zonnebrandcrème met breedspectrum blijkt een goede combinatie om zonschade zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit powerkoppel, vitamine C en SPF, is namelijk effectiever in het neutraliseren van schade door vrije radicalen wegens blootstelling aan de zon dan het gebruik van zonnebrandcrème alleen. Vitamine C kan op zijn eigen manier helpen tegen zonschade (waardoor de huid sneller veroudert).

In dit artikel lees je waarom het goed is om vitamine C te gebruiken en waarop te letten in de keuze van je vitamine C serum voor een stralende, gezond ogende huid.

Maakt vitamine C je huid gevoeliger voor de zon?

Dit is een hardnekkige mythe die niet klopt. Vitamine C is juist heel voordelig in het beschermen van de huid tegen zonschade. Er wordt weliswaar vaak aangenomen dat vitamine C je huid gevoeliger maakt voor de zon, en daar zijn twee redenen voor.

 

De eerste is dat de meest stabiele vorm van vitamine C die op productetiketten wordt aangetroffen, tetrahexyldecyl (THD) ascorbaat, is. Sommige mensen verwarren dit ingrediënt met alfahydroxyzuur, waardoor je huid kwetsbaarder wordt voor blootstelling aan de zon. In L’Oréal Paris’ vitamine C serum wordt gebruik gemaakt van l-ascorbinezuur.

 

Een andere reden om te denken dat vitamine C je huid misschien gevoeliger maakt voor UV-straling is dat het ingrediënt erg onstabiel is bij blootstelling aan zonlicht. Om deze reden worden de meeste huidverzorgingsproducten met vitamine C gecombineerd met andere antioxidanten die het helpen stabiliseren - met name ferulinezuur en vitamine E die vitamine C dus stabiliseren én de effectiviteit ervan vergroten. Vitamine C kan werken als een beschermer tegen zonschade dankzij de antioxiderende werking die beschermt tegen door UV-licht opgewekte vrije radicalen.

 

Onderzoek toont aan dat SPF alleen ongeveer 55 procent van de vrije radicalen door UV-blootstelling blokkeert. Terwijl toepassing van 10 procent lokale (direct op de huid aangebrachte) vitamine C de kans op verbranding door de zon (en dus zonschade) met maar liefst 40-60 procent vermindert.

Hoe werkt vitamine C tegen UV-schade? 

Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt vrije radicalen ofwel oxidatieve stress te bestrijden. Helaas maken vrije radicalen onderdeel uit van het dagelijks leven. Zo worden ze gegenereerd door stress, gefrituurd voedsel, roken, alcohol, vervuiling en grotendeels door UV-stralen. 

Vrije radicalen zijn onstabiele, schadelijke, onzichtbare atomen die de huid aanvallen door fundamentele structuren af te breken, zoals collageen en huidbarrièrelipiden. Dit veroorzaakt vervolgens ontstekingen in de huid, wat na verloop van tijd resulteert in versnelde huidveroudering, een ongelijkmatige teint en gevoeligheid.

Hoe vitamine C helpt bij de verdediging tegen vrije radicalen? Dat zit zo: vitamine C is ertoe in staat om die schadelijke vrije radicalen te stabiliseren en daardoor te voorkomen dat vrije radicalen de huid aanvallen. Hiermee wordt ook door de zon veroorzaakte huidbeschadiging voorkomen. De absolute highlight van dit verhaal: recent onderzoek (eerdergenoemd) toont aan dat vitamine C het natuurlijke afweersysteem van de huid verbetert. Hierdoor kan het zichzelf beter wapenen tegen oxidatieve stress die je juist wil vermijden. 

Vitamine C kan zowel overdag als 's nachts worden gebruikt, maar vanwege de antioxiderende voordelen komt het overdag goed van pas wanneer we hoe dan ook zijn blootgesteld aan zonlicht.

Hoe ondersteunt vitamine C je dagelijkse SPF?

Het is zeker raadzaam om zonnebrandcrème te combineren met een antioxidant zoals vitamine C. Vitamine C is geen ‘zonnebrandcrème’ in de strikte zin van het woord omdat het geen licht absorbeert in het UVA- en UVB-spectrum.

Wat vitamine C wel doet voor de huid die dagelijks wordt blootgesteld aan de zon: de antioxiderende werking van vitamine C beschermt tegen door UV veroorzaakte schade die wordt getriggerd door vrije radicalen. Hoe meer antioxidanten in je huidverzorging overdag, hoe beter je huid wordt beschermd tegen milieuschade. 

Door een antioxidantrijke zonnebrandcrème te combineren met een vitamine C-verzorging zoals Clinical 12% Puur Vitamine C + E + Salicylzuur Serum (waar ook nog andere antioxidanten en huid-egaliserende ingrediënten inzitten) bescherm en verbeter je de huid.

Waarop letten in het kiezen van je vitamine C?

Kies je een vitamine C serum voor je huid dan is het van groot belang dat deze gestabiliseerd is. Daarom is het goed om pure vitamine C te smeren in plaats van alleen een derivaat, een afgeleide hiervan. Puur vitamine C heeft de huid veel te bieden, maar deze ongelooflijk actieve stof is zeer onstabiel waardoor het gemakkelijk zal afbreken wanneer het wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof. 

Met andere woorden: het kan dan veel minder betekenen voor de huid. Is de vitamine C onstabiel dan zijn de voordelen van vitamine C beperkt en begint het snel af te breken op de huid en zelfs in de verpakking. Het combineren van vitamine C-verzorging een breedspectrum-SPF van goede kwaliteit is de ultieme dagelijkse skincare-combinatie om je huid te beschermen tegen de zon.