Hoe pigmentvlekken in het gezicht aanpakken met vitamine C?

Het liefst wil je pigmentvlekken voorkomen, en dat doe je door dagelijks goed (denk: een volle theelepel voor het gezicht) met een breedspectrum SPF te smeren. Hiernaast kan een ingrediënt zoals vitamine C goed helpen tegen pigmentvlekken in het gezicht: van pigmentvlekken door hormonale veranderingen tot ouderdomsvlekken. Hardnekkige pigmentvlekken helemaal verwijderen, dat kan lastig zijn zonder tussenkomst van bijvoorbeeld lasers bij een huidspecialist. Toch kan het juiste serum met vitamine C heel veel doen om hyperpigmentatie (ofwel: hyperpigmentation in het Engels) op te lichten. In dit artikel maken we je wegwijs wat betreft een anti-pigmentvlekken strategie zodat je huid weer egaal en stralend wordt.

Wat veroorzaakt een ongelijkmatige teint en pigmentvlekken?

Het is allereerst belangrijk om te begrijpen dat een perfect egale teint simpelweg niet bestaat. Niemand heeft een compleet egale huidskleur, maar dat maakt ook niet uit. Kleur in de huid geeft je gezicht vorm en textuur, maar er ontstaan problemen wanneer die ongelijkmatige huidskleur overgaat in donkere vlekken ofwel pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Nu is er een breed scala aan mogelijke oorzaken die verband houden met een ongelijkmatige teint op je gezicht. 

Denk aan: te veel blootstelling aan de zon (voornamelijk als gevolg van een gebrek aan goede bescherming tegen UV-stralen) of de opeenhoping van gifstoffen op het oppervlak van je huid. In sommige gevallen kan je huid door het verstrijken van de tijd simpelweg ongelijkmatig of meer vlekkerig worden. Terwijl een gebrek aan exfoliatie ook een belangrijke factor kan zijn. In dat laatste geval kunnen ingrediënten zoals zuren, retinol en vitamine C helpen.

Hoe verwijder je pigmentvlekken?  

Met de juiste behandeling kun je pigmentvlekken daadwerkelijk tot het verleden laten behoren. Er zijn twee manieren om met een ongelijkmatige teint ofwel hyperpigmentatie om te gaan: make-up en huidverzorging. In dit artikel vertellen we je alles over de beste producten tegen pigmentvlekken in het gezicht. Plus de verzorging die je kunt gebruiken om verkleuringen aan te pakken – zoals donkere kringen rond de ogen en pigment rondom de mond.

De beste huidverzorging tegen pigmentvlekken

Er zijn gelukkig tal van huidverzorgingsproducten die je kunnen helpen om een meer egale teint en minder pigmentvlekken te bereiken. 

- Vitamine C 
Hyperpigmentatie kan heel goed aangepakt worden met het krachtige antioxidant vitamine C, zeker in de vorm van l-ascorbinezuur. Een belangrijk effect van vitamine C in skincare is het tegengaan van deze hyperpigmentatie, waardoor pigmentvlekjes oplichten en zichtbaar kleiner en minder zichtbaar worden. Let wel, zolang de huid ook wordt beschermd tegen zonlicht met zonnebrandcrème en daarbij een hoed.

L’Oréal Paris’ nieuwe Revitalift Clinical 12% Pure Vitamine C + E + Salicylzuur Serum is daar perfect voor geschikt. Terwijl de Revitalift Clinical Vitamine C UV Fluid de ideale combinatie biedt van een breedspectrum SPF met een vitamine C-derivaat. 

- SPF 
Schade door UV draagt in belangrijke mate bij aan een ongelijkmatige teint en pigmentvlekken. Na jaren van overmatige blootstelling aan de zon kun je donkere vlekken rond de mond of op verschillende plekken in het gezicht gaan zien. Dit komt, simpel gezegd, omdat je lichaam overtollig melanine begint te produceren om de huid te beschermen. Dit kan vervolgens leiden tot donkere vlekken of hyperpigmentatie. De oplossing? Een goede zonnebrandcrème. 

- Exfoliants 

Overmatige talgproductie (in de medische wereld seborroe genoemd) kan leiden tot een onregelmatige textuur van de huid, waardoor de huidtextuur een beetje ongelijkmatig kan worden. Een van de beste oplossingen voor dit soort problemen zijn exfolianten, die kunnen helpen om je huid te zuiveren en glad te maken. Met behulp van chemische exfolianten (zuren die de dode huidcellen en overtollige talg helpen verwijderen die oneffenheden veroorzaken) knapt je huid op. Een van de meest effectieve chemische exfolianten voor een ongelijkmatige teint met ook pigmentvlekken op het gezicht is glycolzuur.

Hoe pigmentvlekken te camoufleren?

Matteer de huid eerst met een primer voordat je make-up aanbrengt. Met behulp van de juiste primer creëer je een egale basis voor de rest van je make-up. Verder kan het voorbereiden met primer ook helpen voorkomen dat je make-up vervaagt in de loop van de dag. 

Een mooie primer van L'Oréal Paris kan helpen bij het voorbereiden en egaliseren van de huid, waardoor oneffenheden, poriën en glans worden geminimaliseerd. Ideaal voor iedereen met een ongelijkmatige teint. 
Daarna kun je kiezen voor een kleur corrigerende crème (CC cream), vooral ook geschikt voor roodheid en donkere kringen. 

Kies tot slot de juiste kleur foundation. Foundation is een heel effectieve manier om een prachtige, egaal ogende huid te krijgen zonder zichtbare pigmentvlekken. Voor huidgetrouwe resultaten moet het wel passen bij je natuurlijke teint.